ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Επικρίσεις στο Πεκίνο για το πώς αντιμετώπισε την επιδημία

Κοροναϊός: Επικρίσεις στο Πεκίνο για το πώς αντιμετώπισε την επιδημία
AP Photo/Ahn Young-joon

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγορεί το Πεκίνο ότι φιμώνει τις επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές αρχές αντιμετώπισαν την ιογενή πνευμονία, εκτιμώντας ότι η στάση αυτή έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να επιδεινώνει την εξάπλωση της επιδημίας, από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 565 άνθρωποι.

«Υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στην αντίδραση της Κίνας στον κοροναϊό, τα οποία επιδείνωσαν την επιδημία», υποστήριξε ο διευθυντής του HRW, Κένεθ Ροθ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ο Ροθ επέκρινε κατά κύριο λόγο τη μαζική καραντίνα αλλά και τη «διαγραφή» των αναφορών για τον ιό στην Κίνα κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της επιδημίας. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Πεκίνου να φιμώσει τις επικρίσεις σε βάρος του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν υπάρχει θέση για μυστικά στον αγώνα εναντίον μιας επιδημίας», είπε ο Ροθ, στον οποίο απαγορεύτηκε τον Ιανουάριο η είσοδος στο Χονγκ Κονγκ, όπου επρόκειτο να παρουσιάσει την ετήσια έκθεση του HRW για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι η ώρα για απόλυτη διαφάνεια, έστω και αν αυτή στεναχωρεί, επειδή η δημόσια υγεία προέχει της διατήρησης της όποιας πολιτικής εξουσίας. Δυστυχώς, δεν ήταν αυτή η προσέγγιση του Πεκίνου», τόνισε.

Ο νέος ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με εκείνον που προκαλεί το SARS (Σοβαρό Οξύ Πνευμονικό Σύνδρομο). Από την ασθένεια αυτή έχασαν τη ζωή τους 800 άνθρωποι την περίοδο 2002-2003, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Κίνα.

Περισσότεροι από 28.300 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV) σε όλη την Κίνα, όπου ολοένα και περισσότερες πόλεις επιβάλλουν δραστικά μέτρα απομόνωσης στα δεκάδες εκατομμύρια των κατοίκων τους. Η καραντίνα, όπως αυτή που έχει επιβληθεί στην Ουχάν, στο επίκεντρο της επιδημίας «γενικά δεν λειτουργεί», είπε ο Ροθ.

«Η καραντίνα που επιβάλλουν οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας είναι πολύ πιο στοχευμένη. Αφορά τα πρόσωπα που έχει διαπιστωθεί ότι είναι φορείς του ιού», εξήγησε. «Οι άνθρωποι χρειάζονται φαγητό, στέγη, (ιατρική) φροντίδα και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης για αυτές τις ανάγκες», επέμεινε.

Τον Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας εξέδωσε μια ανακοίνωση ασυνήθιστα επικριτική για την αστυνομία, ο «ζήλος» της οποίας να καταστείλει τις «φήμες» ενδέχεται να καθυστέρησε την ενημέρωση του κοινού για τη νέα ασθένεια. Η αστυνομία της πόλης Γουχάν μπήκε στο στόχαστρο επειδή προσήγαγε οκτώ ανθρώπους με την κατηγορία ότι μίλησαν για «επιδημία του SARS», μία ημέρα αφότου το Πεκίνο ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού. Το Δικαστήριο εκτίμησε ότι είναι χρήσιμο να σημαίνει κανείς τον συναγερμό, καλόπιστα, για την εμφάνιση μιας νέας ασθένειας, μολονότι στην περίπτωση αυτή διαπιστώθηκε ένα λάθος στην ακριβή ονομασία του ιού.

Οι αρχές της πόλης Γουχάν επικρίνονται επίσης επειδή απέκρυψαν πληροφορίες για την επιδημία όταν πρωτοεμφανίστηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ