ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγαλύτερο πυροτέχνημα στον κόσμο ζύγιζε πάνω από έναν τόνο και εκτοξεύτηκε στο Κολοράντο

Το μεγαλύτερο πυροτέχνημα στον κόσμο ζύγιζε πάνω από έναν τόνο και εκτοξεύτηκε στο Κολοράντο
YouTube/Screen Grab

Ένας κατακόκκινος ουρανός σκέπασε το Steamboat Springs του Κολοράντο το Σάββατο το βράδυ, κατά το ετήσιο χειμερινό καρναβάλι της πόλης. Αιτία; Το μεγαλύτερο πυροτέχνημα που άναψε ποτέ στον κόσμο. 

Το πυροτέχνημα ζύγιζε σχεδόν 1.280 κιλά, όσο δηλαδή και μια Toyota Corolla και είχε διάμετρο 157 εκατοστά.

Το τεράστιο πυροτέχνημα εκτόξευσε μια ομάδα ανθρώπων από το όρος Emerald και πριν εκτοξευτεί φώτισε τον ουρανό περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά.

«Επενδύσαμε εκατοντάδες ώρες για να γίνει αυτό, και προσδοκούμε ότι θα απολαμβάνουμε την ικανοποίηση της επιτυχίας για τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο υπεύθυνος και χρηματοδότης του εγχειρήματος Τιμ Μπόρντεν.

Παρών στην εκτόξευση του πυροτεχνήματος ήταν κι ένας εκπρόσωπος της Guinness World Records, οποίος παρέδωσε στον Μπόρντεν και τα άλλα τρία μέλη της ομάδας του, τον Εντ ΜακΆρθουρ, Έρικ Κρανγκ και Τζιμ Γουίντμαν μια πιστοποίηση.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερου πυροτεχνήματος είχε καταγραφεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2018 και ζύγιζε κάτι περισσότερο από έναν τόνο (σ.σ. 1.087 κιλά).

Μιλώντας στο CNNi, o Μπόρντεν δήλωσε ότι η ομάδα του εργαζόταν γι’ αυτό το ρεκόρ τα τελευταία επτά χρόνια, ξοδεύοντας χιλιάδες ώρες κατασκευάζοντας προοδευτικά όλο και μεγαλύτερα πυροτεχνήματα.

«Όταν σκέφτεται κανείς κάτι τέτοιο με βάση τους νόμους της φυσικής, το να ανεβάσεις στον ουρανό ένα οποιοδήποτε αντικείμενο βάρους ενός τόνου με μία μόνο έκρηξη, χρειάζεται λίγος χρόνος να το επεξεργαστείς», λέει ο Μπόρντεν.

«Μόνο για να τυλίξουμε το πυροτέχνημα, χρειάστηκε να δουλεύουμε 8ώρες την ημέρα επί ένα μήνα», είπε.

Όμως η σκληρή τους δουλειά απέδωσε. Ένα βίντεο δείχνει το κέλυφος να εκρήγνυται σε μια τεράστια έκρηξη κόκκινου που φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό.

«Ο κόσμος ήδη μας ρωτάει: Τι θα κάνετε μετά;», γράφει Μπόρντεν σε ένα δελτίο τύπου: «Δεν μπορώ πραγματικά να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, εκτός από το να πω πως ό,τι και αν είναι, ελπίζω να το κάνω με την ίδια ομάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ