ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το «Σύνδρομο της Θουριγγίας» απειλεί το κόμμα της Μέρκελ

Γερμανία: Το «Σύνδρομο της Θουριγγίας» απειλεί το κόμμα της Μέρκελ
AP / Markus Schreiber

Σε κρίσιμη καμπή οδηγείται η ενότητα στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), στον απόηχο των εκλογών – φιάσκο στο κρατίδιο της Θουριγγίας και της απόφασης της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να παραιτηθεί μετά το κομματικό συνέδριο του ερχόμενου Δεκεμβρίου και να μη διεκδικήσει την Καγκελαρία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στη Θουριγγία, ο υποψήφιος με το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Τόμας Κέμεριχ, εξελέγη πρωθυπουργός με τη στήριξη της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), γεγονός που προκάλεσε σάλο και οδήγησε τελικά στην παραίτησή του.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, το βάρος και η ευθύνη της πολιτικής τροπής που έχει λάβει το κυβερνών κόμμα είχε πέσει εδώ και καιρό με σφοδρότητα στις πλάτες της κυρίας Καρενμπάουερ. Το τελευταίο περιστατικό με τις εκλογές στη Θουριγγία ήταν απλώς «η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει».

Η ίδια, σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, υπογράμμισε πως θα παραμείνει αρχηγός του CDU μέχρις ότου διευκρινιστεί το ζήτημα του υποψήφιου Καγκελάριου και κατόπιν θα παραιτηθεί.

Επιπλέον, προσπάθησε να αιτιολογήσει την απόφασή της αυτή, υποστηρίζοντας πως ο υποψήφιος Καγκελάριος πρέπει να είναι και αρχηγός του κόμματος. Μάλιστα, ως χρονικό ορίζοντα αυτών των διαδικασιών έθεσε το Συνέδριο του Δεκεμβρίου, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένη η εκλογή αρχηγού.

Παράλληλα, περιέγραψε τον διαχωρισμό ηγεσίας του CDU και Καγκελαρίας ως «αδυναμία» του κόμματος, σε μια περίοδο, όπως είπε, κατά την οποία ήταν σημαντικό το κόμμα να είναι ισχυρό.

«Η προεδρία του κόμματος και η υποψηφιότητα για την Καγκελαρία πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι», δήλωσε και πρόσθεσε ότι χωρίς την ίδια, η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου Καγκελάριου θα είναι «πιο ανοιχτή» και διευκρίνισε ότι το θέμα θα κριθεί σε Συνέδριο και όχι με την ψήφο της βάσης, καθώς η σχετική πρόταση απορρίφθηκε κατά το τελευταίο Συνέδριο.

Πολιτικός «σεισμός» στη Γερμανία λόγω Θουριγγίας - Παραιτήθηκε ο Τόμας Κέμεριχ

Γερμανία: Επιστρέφει προσωρινά ο Κέμεριχ ως πρωθυπουργός της Θουριγγίας

Γερμανία - Πολιτική κρίση στη Θουριγγία: Παραιτήθηκε οριστικά ο πρωθυπουργός Κέμεριχ

Έντονο παρασκήνιο

Την ίδια στιγμή, πάντως, πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία «βλέπουν» στις πρωτοβουλίες της επικεφαλής του CDU μια τάση φυγής, καθώς οι ήττες που μετρά το κυβερνών κόμμα σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες.

Η κυρία Καρενμπάουερ καλείται να επωμιστεί ένα σημαντικό πολιτικό κόστος για χειρισμούς και αποφάσεις που «καταβαράθρωσαν», με την πάροδο των ετών, τη δημοτικότητα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Ωστόσο, η ίδια, απαντώντας σε ερωτήσεις Γερμανών δημοσιογράφων, επέμεινε πως δεν έλαβε μια «απόφαση της στιγμής», αλλά ότι «είχε ωριμάσει εδώ και καιρό μέσα της», ενώ σημείωσε ότι ενημέρωσε σχετικά την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου μόλις το πρωί της Δευτέρας.

«Είμαι για πάρα πολλά ευγνώμων σε αυτό το CDU. Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολα και τα τελευταία χρόνια το επιβεβαίωσαν», δήλωσε.

Όμως, οι δημοσιογράφοι επέμειναν αρκετά στο θέμα της Θουριγγίας με την Άνεγκρετ Καρενμπάουερ να απαντά πως αναζήτησε έναν δρόμο που θα οδηγούσε στην απομάκρυνση του φιλελεύθερου Τόμας Κέμεριχ από την πρωθυπουργία, «πάντα σε συνεργασία με τα κομματικά όργανα».

Εξάλλου, διεμήνυσε ότι το κόμμα της «απορρίπτει κάθε μορφή συνεργασίας με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία εκπροσωπεί τα αντίθετα από όλα όσα συνθέτουν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα».

Η συντηρητική «Πτέρυγα Αξιών» και οι σχέσεις με την Ακροδεξιά

Ωστόσο, η τελευταία αυτή δήλωση της επικεφαλής του CDU φαίνεται εξόχως προβληματική, καθώς η συντηρητική πτέρυγα του κόμματός της, η «Πτέρυγα Αξιών» δεν φαίνεται να προβληματίζεται για μια ενδεχόμενη συνεργασία με την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (ΑfD).

Το γεγονός αυτό, άλλωστε, αντικατοπτρίστηκε στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στη Θουριγγία, όπου επί της ουσία, οι Χριστιανοδημοκράτες «έκλεισαν το μάτι» στους ακροδεξιούς.

Εντούτοις, η Καρενμπάουερ δήλωσε πως «όποιος μιλάει για συνεργασίες με την AfD, απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις αξίες του CDU».

Ερωτώμενη, τέλος, εάν πιστεύει ότι η κατάσταση στο κόμμα της θα επηρεάσει τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ απάντησε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο.

Η πρώτη αντίδραση της Μέρκελ

«Πληροφορήθηκα την απόφαση με απόλυτο σεβασμό, αλλά λυπάμαι. Φαντάζομαι ότι δεν ήταν εύκολο», δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην ανακοίνωση της Καρενμπάουερ να μην είναι υποψήφια Καγκελάριος και να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στον Τύπο πριν από την συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, επαίνεσε την κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ κυρίως για τη βελτίωση των σχέσεων με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και την ευχαρίστησε για το γεγονός ότι προτίθεται να συντονίσει τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου Καγκελάριου.

Τόνισε δε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά μαζί της - και στο πλαίσιο της κυβέρνησης, καθώς η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ θα παραμείνει υπουργός Άμυνας.

Στήριξη από τον εσωκομματικό αντίπαλο

Την ίδια στιγμή, ο κυριότερος εσωκομματικός αντίπαλος της Καρενμπάουερ, ο Φρίντριχ Μερτς, έσπευσε να παράσχει τη στήριξη του στην επικεφαλής του CDU, μετά και την ανακοίνωση της τελευταίας για παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος και την πρόθεσή της να μη διεκδικήσει την Καγκελαρία.

«Η απόφαση της 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι άξια σεβασμού. Θα της προσφέρω κάθε στήριξη στην προώθηση της διαδικασίας διαδοχής και ανάδειξης υποψηφίου Καγκελάριου», έγραψε ο κ. Μερτς πριν από λίγο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο κ. Μερτς, ο οποίος δεν είναι βουλευτής και στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές είχε ηττηθεί από την κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ότι θα παραιτηθεί από το Εποπτικό Συμβούλιο εταιρείας επενδύσεων Blackrock προκειμένου να αφοσιωθεί περισσότερο στην πολιτική και στο κόμμα του.

Έκκληση για ενότητα

Έκκληση για συνοχή απηύθυνε προς όλες τις πλευρές ο χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο οποίος κατά πολλούς θα διεκδικήσει την ηγεσία του CDU.

«Οι προκλήσεις για τη χώρα μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι τεράστιες», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Λάσετ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν ο ίδιος προτίθεται να συμμετάσχει στην διαδικασία διαδοχής. «Αυτό που προέχει τώρα είναι να αναπτύξουμε μια πειστική πρόταση για τους πολίτες», τόνισε.

Ανησυχεί ο Σόμπλε

Εν τω μεταξύ, την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) φέρεται να εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ανακοίνωση της κυρίας Καρενμπάουερ να παραιτηθεί και να μην είναι υποψήφια για την Καγκελαρία στις επόμενες εκλογές.

«Ο επόμενος υποψήφιος Καγκελάριος δεν θα γίνει Καγκελάριος, αν συνεχίσουμε έτσι», προειδοποίησε, σύμφωνα με την Bild, ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι το κεντρικό ζήτημα είναι η διαδικασία επιλογής του υποψηφίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εσωκομματική διαδικασία εκλογής προέδρου το 2018 ο κ. Σόιμπλε είχε στηρίξει τον αντίπαλο της κυρίας Κραμπ-Καρενμπάουερ, Φρίντριχ Μερτς.

Τον ίδιο υποψήφιο υποστήριξε και η Νεολαία του κόμματος, η οποία κατά το πρόσφατο Συνέδριο εισηγήθηκε την ανάδειξη του υποψηφίου Καγκελάριου από την βάση. Η πρόταση απορρίφθηκε από τους συνέδρους.

Γιούνκερ: Ο Σόιμπλε είχε έτοιμο non paper υπέρ του Grexit το 2015

Γκάμπριελ: Προς διάλυση το CDU, πάμε σε πρόωρες εκλογές

Ιδιαίτερη βαρύτητα φαίνεται να έχει και η τοποθέτηση του πρώην πρόεδρου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μιλώντας στην Bild τη Δευτέρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και το CDU να οδηγηθεί σε διάλυση.

Ο κ. Γκάμπριελ έκανε λόγο για «μια κυβέρνηση, η οποία παραλύει για δεύτερη φορά σε λίγο χρόνο».

«Υποψιάζομαι ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη, διότι θα γίνουν εκλογές», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην εφημερίδα «BILD» και χαρακτήρισε την επικείμενη παραίτηση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ «λογική συνέπεια», καθώς στο θέμα της Θουριγγίας δεν κατάφερε να επιβληθεί.

«Οι διάφορες πτέρυγες εντός του κόμματος έχουν απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο. Βιώνουμε το τέλος του δεύτερου μεγάλου λαϊκού κόμματος στην Γερμανία», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ.

Οι τρεις υποψήφιοι για το χρίσμα του CDU

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ARD, μετά την παραίτηση της Καρενμπάουερ τρεις είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος. Όποιος εκλεγεί θα είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εκλογές. Και οι τρεις προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρόκειται για τους Άρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μέρτς και Γενς Σπαν.

Ο Άρμιν Λάσετ, νυν πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου είναι -κατά τον Μάνφρεντ Γκίλνερ του Ινστιτούτου Ερευνών Forsa- ο υποψήφιος με τις καλύτερες προοπτικές να εκλεγεί καγκελάριος, αφού είναι αυτός ο οποίος μπορεί να φέρει πίσω όσους ψήφισαν τους Πράσινους και να σταματήσει τις περαιτέρω διαρροές Χριστιανοδημοκρατών προς αυτούς. Ο 59χρονος Λάσετ εκπροσωπεί την φιλελεύθερη πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών όπως η καγκελάριος Μέρκελ και η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Αν εκλεγεί όμως επικεφαλής του κόμματος θα πρέπει να βρίσκεται πολύ συχνά στο Βερολίνο, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα του πατερούλη του κρατιδίου του. Επομένως να αναλάμβανε ένα ρίσκο. Επιπλέον, δεν υπάρχει στον ορίζοντα ο διάδοχός του στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Ο 64χρονος δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς, είχε εγκαταλείψει την πολιτική εδώ και καιρό. Μέχρι το 2002 ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος αλλά τον αντικατέστησε η νυν καγκελάριος Μέρκελ. Η σχέση τους από τότε έχει καταστραφεί. Επανεμφανίστηκε ξαφνικά στο πολιτικό προσκήνιο όταν η Μέρκελ αποφάσισε να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν κατάφερε να υπερισχύσει της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος. Οι οικονομικά φιλελεύθερες απόψεις του και η συντηρητική του στάση σε άλλα θέματα βρίσκουν μεγάλη απήχηση στη βάση των Χριστιανοδημοκρατών. Η υποψηφιότητά του για την καγκελαρία θα αποτελούσε ένα μεταχρονολογημένο θρίαμβο γι' αυτόν.

Στην περίπτωση του τρίτου υποψηφίου, του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, τίθεται το ερώτημα εάν θα είχε καν τον χρόνο για να εκτεθεί ως υποψήφιος καγκελάριος, αφού δεν περνά βδομάδα κατά την οποία να μην παρουσιάζει κάποιο νομοσχέδιο. Πολλοί θεωρούν εδώ και καιρό ότι έχει φιλοδοξίες για την καγκελαρία. Στις εκλογές για νέο επικεφαλής του κόμματος όμως ήρθε τρίτος μετά την Άνεγκρετ Κραμπ- Καρενμπάουερ και τον Φρίντριχ Μερτς. Μπορεί να επικρατήσει τώρα με αντιπάλους τον Λάσετ και τον Μερτς; Ακόμα και αν δεν το επιτύχει τώρα να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος και επομένως αυτομάτως να είναι υποψήφιος καγκελάριος έχει χρόνο να το καταφέρει στο μέλλον αφού είναι μόνο 39 ετών και θα είναι ο νεότερος υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ