ΚΟΣΜΟΣ

Έξαλλος ο Ερντογάν: Θα χτυπήσουμε τις δυνάμεις του Άσαντ όπου τις βρούμε

Έξαλλος ο Ερντογάν: Θα χτυπήσουμε τις δυνάμεις του Άσαντ όπου τις βρούμε
Presidential Press Service via AP, Pool

Αποφασισμένος να απωθήσει τις συριακές δυνάμεις του Άσαντ από τις τουρκικές θέσεις παρατήρησης στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίαςέως το τέλος του μήνα εμφανίστηκε σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι τουρκικές θέσεις παρατήρησης δημιουργήθηκαν το 2018 στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα και της συμφωνίας του Σότσι μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Εάν χτυπηθούν άλλοι στρατιώτες μας στις θέσεις παρατήρησης είτε στην Ιντλίμπ είτε οπουδήποτε στη Συρία, θα πλήξουμε συριακές κυβερνητικές δυνάμεις παρά τη συμφωνία του Σότσι», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2018.

«Είμαστε αποφασισμένοι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να απωθήσουμε τις δυνάμεις του καθεστώτος έξω από τα όρια της συμφωνίας του Σότσι, πίσω δηλαδή από τις γραμμές των παρατηρητηρίων μας. Θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί σε ξηρά και αέρα χωρίς κανέναν δισταγμό και χωρίς να επιτρέψουμε χρονοτριβή. Εάν στο διάστημα αυτό συμβεί το παραμικρό στους στρατιώτες μας στα παρατηρητήρια ή αλλού, ξεκαθαρίζω εδώ και τώρα ότι θα χτυπήσουμε οπουδήποτε τις καθεστωτικές δυνάμεις χωρίς να δεσμευόμαστε από τη συμφωνία του Σότσι» ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Σκληρή γλώσσα κατά Ρωσίας και Ιράν

Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, σε μία πρωτοφανή επίθεση και κατά της Ρωσίας και του Ιράν, χώρες με τις οποίες διατηρούσε διαύλους επικοινωνίας και ενίοτε συνεργαζόταν μέχρι πρόσφατα στον εμφύλιο της η Συρίας, κατηγόρησε τις δύο χώρες για τις επιθέσεις του συριακού στρατού κατά των τουρκικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι δυνάμεις του καθεστώτος που υποστηρίζονται από τους Ρώσους και πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από του Ιράν προβαίνουν συνεχώς σε σφαγές. Εκείνοι που συνεχώς επικαλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα σιωπούν απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις. Ακόμα κι οι πάντες αν γυρίσουν την πλάτη τους, η Τουρκία δεν θα μείνει θεατής σε αυτή την κατάσταση. Το καθεστώς και η Ρωσία, όπως και οι δυνάμεις που επιχειρούν στο πλευρό του καθεστώτος στο Ιντλίμπ, δεν στοχεύουν κατά των τρομοκρατών αλλά των πολιτών. Θέλουν να εκκενώσουν την περιοχή. Το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις αυτές έχουν ως στόχο και τους στρατιώτες μας».

Την ίδια ώρα που ο Ερντογάν επέκρινε τη Ρωσία για τη στάση της ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα Τίρανα όπου βρίσκεται ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ.

Συζητήσεις Άγκυρας - Μόσχας για την Ιντλίμπ προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου

Η Ρωσία, η οποία διαθέτει αεροπορική βάση στη Συρία, ελέγχει εδώ και χρόνια τον εναέριο χώρο της Ιντλίμπ.

«Το καθεστώς και οι ρωσικές δυνάμεις (...) που το υποστηρίζουν επιτίθενται αδιάκοπα σε αμάχους, διαπράττουν σφαγές και αιματοχυσίες», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια σπάνια φραστική επίθεσή του εναντίον της Ρωσίας, συμμάχου του συριακού καθεστώτος.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, 14 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 45 τραυματιστεί σε επιθέσεις του καθεστώτος στην Ιντλίμπ, οι οποίες επέτρεψαν στη Δαμασκό να ανακτήσει πολλούς τομείς στην επαρχία, προς μεγάλη απογοήτευση της Άγκυρας.

«Τα αεροπλάνα που πλήττουν τους άμαχους πληθυσμούς στην Ιντλίμπ δεν θα μπορούν πλέον να επιχειρούν με ησυχία όπως πριν», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν, χωρίς να διευκρινίσει τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό ούτε αν τα ρωσικά αεροπλάνα θα αποτελούν επίσης στόχους.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πως Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συμφώνησαν πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις επαφές τους σχετικά με τη Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες έχουν κινητοποιηθεί για να απωθήσουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από την Ιντλίμπ, όμως πρόσθεσε πως οι αντάρτες αυτοί πρέπει να παραμείνουν πειθαρχημένοι.

«Δώσαμε το μήνυμα ότι θα δράσουμε χωρίς συμβιβασμούς εναντίον αυτών από τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που ενεργούν με απειθάρχητο τρόπο και δίνουν στο καθεστώς δικαιολογία για να επιτεθεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Ιντλίμπ θεωρείτο «προπύργιο» των αντιπολιτευόμενων και αντικυβερνητικών ενόπλων δυνάμεων από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011.

Συγκρούσεις με τον συριακό στρατό

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πέρασε στην αντεπίθεση αφότου πέντε ακόμη Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί και πέντε τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού του συριακού κυβερνητικού στρατού στην Ιντλίμπ, σε μία κλιμάκωση της έντασης μία εβδομάδα έπειτα από παρόμοια σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε χθες ότι ελικόπτερο του συριακού στρατού κατερρίφθη στην Ιντλίμπ, προσθέτοντας σήμερα ότι και οι δύο πιλότοι του είναι νεκροί.

Στην ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι το ελικόπτερο επλήγη από ρουκέτα τουρκικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, το ελικόπτερο κατερρίφθη κοντά στο χωριό Κάμινας. Οι τουρκικές αρχές αναφέρθηκαν σε «συντριβή» χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη.

Οι συγκρούσεις οδήγησαν στην κατάρρευση μιας εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε από την Τουρκία και τη Ρωσία το 2018. Η Τουρκία στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει σθεναρά την προσπάθεια της συριακής κυβέρνησης να ανακταλάβει την περιοχή, η οποία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ