ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός - ΠΟΥ: Δεν εξαπλώνεται με δραματικούς ρυθμούς εκτός Κίνας

Κοροναϊός - ΠΟΥ: Δεν εξαπλώνεται με δραματικούς ρυθμούς εκτός Κίνας
(AP Photo/Ng Han Guan)

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού δεν αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς εκτός της Κίνας, ενημέρωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα, σε λιμάνι της Ιαπωνίας.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών Μάικ Ράιαν, η αύξηση κατά περίπου 14.000 των κρουσμάτων σε μία ημέρα, που ανακοίνωσε η Κίνα, αντικατοπτρίζει την αλλαγή στην προσέγγιση να καταγράφονται ασθενείς στην επαρχία Χουμπέι, η μόλυνση των οποίων επιβεβαιώνεται με ακτινογραφία θώρακα κι όχι μονάχα εκείνων που επιβεβαιώθηκαν μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

Στο Χουμπέι καταγράφηκαν 242 θάνατοι την Τετάρτη, την φονικότερη μέρα από το ξέσπασμα της επιδημίας.

ΕΕ για κοροναϊό: Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός - Ποιες αποφάσεις πήραν οι «27»

«Είναι καίρια κατανοητό ότι τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα σχετίζονται με ένα διάστημα που πηγαίνει πίσω μέρες και εβδομάδες και εκ των υστέρων καταγράφηκαν ως κρούσματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στην αρχή της ίδιας της επιδημίας» επισήμανε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον Ράιαν, εκτός της Κίνας έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι και 447 κρούσματα σε 24 χώρες.

«Εκτός των κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess δεν βλέπουμε μια δραματική αύξηση στη μετάδοση εκτός της Κίνας» τόνισε ο ίδιος.

Σαράντα τέσσερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα, Πέμπτη, στο Diamond Princess, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέρχεται σε 219, αν και οι αρχές γνωστοποίησαν ότι σε ορισμένους από τους ηλικιωμένους επιβάτες θα επιτραπεί να αποβιβαστούν αύριο.

Τραμπ: Το Πεκίνο διαχειρίζεται «επαγγελματικά» την επιδημία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξήρε την Κίνα για τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας του κοροναϊού προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το Πεκίνο.

«Νομίζω ότι το αντιμετωπίζουν επαγγελματικά και πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ικανοί» επισήμανε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ραδιοφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο iHeart Radio.

Ερωτηθείς εάν η Κίνα λέει την αλήθεια για τον ιό, ο Τραμπ απάντησε:

«Ποτέ δεν ξέρεις. Νομίζω ότι θέλουν να δείξουν το καλύτερο πρόσωπό τους σε αυτό».

Έλλειψη διαφάνειας στο Πεκίνο καταλογίζει ο Λευκός Οίκος

Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος διατύπωσε σήμερα τη λύπη του για την έλλειψη διαφάνειας από το Πεκίνο σχετικά με τον νέο κοροναϊό, κρίνοντας πως αυτή θα καταστήσει δύσκολη την ανάλυση της κατάστασης και των κινδύνων.

«Είμαστε λίγο απογοητευμένοι από την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους των Κινέζων» δήλωσε ο Λάρι Κούντλοου, ο οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δημοσιογράφους.

Πριν από μία εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επίσης εξάρει, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την «άκρως επαγγελματική δουλειά» των κινεζικών αρχών μπροστά στην επιδημία.

«Ο πρόεδρος Σι διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Τραμπ ότι η Κίνα ελέγχει το θέμα, ότι θα είναι ανοικτοί και θα αποδεχθούν τη βοήθειά μας» εξήγησε ο Κούντλοου, λέγοντας ότι αυτό δεν συνέβη.

«Άραγε το πολιτικό γραφείο (του κομμουνιστικού κόμματος) είναι πραγματικά ειλικρινές μαζί μας;» διερωτήθηκε.

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τον αντίκτυπο της επιδημίας Covid-19 στην αμερικανική οικονομία, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου απάντησε πως εκτιμά ότι θα είναι «πολύ μικρή», υπογράμμισε, όμως, ότι αποτελεί έναν παράγοντα «αβεβαιότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ