ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Οι εξελίξεις για τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess

Κοροναϊός: Οι εξελίξεις για τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess
(AP Photo/Jae C. Hong)

Τουλάχιστον 40 Αμερικανοί προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊο στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοικτά της Ιαπωνίας, έγινε γνωστό την Κυριακή από τις αμερικανικές Αρχές.

«Θα λάβουν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομεία στην Ιαπωνία» διευκρίνισε, σε δηλώσεις του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Άντονι Φότσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, κι ενώ οι ΗΠΑ άρχισαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους που βρίσκονται αποκλεισμένοι στο πλοίο από τις 5 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Δευτέρας (τοπική ώρα) ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης των Αμερικανών υπηκόων που βρίσκονται σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι καμιά δεκαριά λεωφορεία, όπου επιβιβάστηκαν οι επιβάτες, αναχώρησαν από το πλοίο.

Κοροναϊός: Δύο Έλληνες στο Diamond Princess - Η έκκληση από τον ΠΟΥ

Μία επιβάτης, η Σάρα Αράνα, από την Καλιφόρνια, εξήγησε ότι θα επιβιβαστεί σε ένα από τα δύο αεροσκάφη που έχουν ναυλωθεί, προκειμένου να μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνει, όπως και οι άλλοι επιβάτες, σε καραντίνα 14 ημερών.

«Θα πρέπει να περιμένουν όλα τα λεωφορεία να γεμίσουν με το σύνολο των επιβατών προτού φύγουμε» περιέγραψε η Αράνα.

Ορισμένοι επιβάτες θα μεταφερθούν σε στρατιωτική βάση στην Καλιφόρνια, ενώ άλλοι θα μεταφερθούν στο Τέξας.

Η Ιταλία θα επαναπατρίσει 35 πολίτες της

Στο μεταξύ, η Ιταλία προτίθεται να απομακρύνει σύντομα, εντός της επόμενης εβδομάδας, τους υπηκόους της, που βρίσκονται σε καραντίνα στο Diamond Princess, όπου έχουν καταγραφεί 355 κρούσματα του νέου κοροναϊού.

«Πιστεύω ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική. Όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή απομακρύνουν τους υπηκόους τους από το πλοίο. Εμείς θα είμαστε οι επόμενοι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.

«Ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας θα συγκαλέσει αύριο μια στρογγυλή τράπεζα προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα επιστρέψουν οι περίπου 35 Ιταλοί πολίτες που βρίσκονται στο πλοίο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το κρουαζιερόπλοιο, που ανήκει στην Carnival Corp και μετέφερε 3.711 επιβάτες και πλήρωμα, τέθηκε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα την 3η Φεβρουαρίου, αφού ένας άνδρας ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν το σκάφος πλεύσει προς την Ιαπωνία διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον ιό.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ θα στείλουν αεροσκάφη τους για να επαναπατρίσουν πολίτες τους από το κρουαζιερόπλοιο.

Τέλος στην καραντίνα για 122 Γερμανούς

Την ίδια ώρα, οι 122 Γερμανοί υπήκοοι, που είχαν τεθεί σε καραντίνα στις αρχές Φεβρουαρίου στη Γερμανία, μετά τον επαναπατρισμό τους από την κινεζική πόλη Γουχάν, την εστία της επιδημίας του νέου κοροναϊού, βγήκαν από την απομόνωση σήμερα, έγινε γνωστό από τις αρχές της χώρας.

«Όλοι τους μπόρεσαν να βγουν από τη ζώνη καραντίνας για να συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους», δήλωσε σήμερα με ικανοποίηση ο υφυπουργός Υγείας Τόμας Γκέμπχαρτ, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Κανένας από τους 122 Γερμανούς δεν προσβλήθηκε από τον ιό covid-19, σύμφωνα με τις αρχές, που τους υπέβαλαν σε πολλά τεστ ανίχνευσης, τα οποία «όλα βγήκαν αρνητικά».

Οι 122 τέθηκαν σε καραντίνα στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά τον επαναπατρισμό τους από την Γουχάν. Αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, διέμεναν σε έναν στρατώνα στην πόλη Γκέρμερσαϊμ, στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο.

«Τα μέτρα αυτά δεν ήταν εύκολα για τους ανθρώπους αυτούς, όμως ήταν απολύτως απαραίτητα» υπογράμμισε ο Γκέμπχαρτ.

Στη Γερμανία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ευρώπη, 16 στον αριθμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ