ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: «Δεν μας έχουν ελέγξει, όλα είναι πιθανά», λέει ο Ελληνοαμερικανός του Diamond Princess

Κοροναϊός: «Δεν μας έχουν ελέγξει, όλα είναι πιθανά», λέει ο Ελληνοαμερικανός του Diamond Princess
AP Photo/Jae C. Hong

Τις στιγμές απομόνωσης και αγωνίας που περνούν οι εγκλωβισμένοι επιβάτες του Diamond Princess, του κρουαζιερόπλοιου που παραμένει αγκυροβολημένο ανοικτά της Ιαπωνίας με τους περισσότερους από 3.000 επιβαίνοντές του να βρίσκονται σε αναγκαστική καραντίνα για 12η συνεχή ημέρα, περιέγραψε σήμερα ο Ελληνοαμερικανός Μάθιου Σμιθ.

Μέσα από την καμπίνα του στο κρουαζιερόπλοιο ο Ελληνοαμερικανός επιβάτης μίλησε στον Σκάι για την περιπέτεια εν πλω που ζει μαζί με τη σύζυγό του τις τελευταίες δώδεκα ημέρες.

«Το τέλος της 14ης μέρας είναι σε 2 μέρες. Και μόλις τελειώσει αυτή η περίοδος και είναι αρνητικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον ιό, ελπίζουμε τουλάχιστον τότε να μπορέσουμε να φύγουμε», τόνισε.

Ο κ. Σμιθ είπε ότι προς το παρόν τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για τον νέο κοροναϊό.

«Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν ελέγξει για τον ιό. Όλα είναι πιθανά, όμως δεδομένης της αλληλεπίδρασης που έχουμε με άλλους ανθρώπους στη διάρκεια της κρουαζιέρας και δεδομένης της απομόνωσης λόγω καραντίνας, είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι δεν έχουμε προσβληθεί», είπε ο κ. Σμιθ.

Ο Ελληνοαμερικανός τουρίστες περιέγραψε πώς περνούν την ώρα τους στην καμπίνα, λέγοντας ότι το προσωπικό τους φέρνει φαγητό και μόνο ορισμένες φορές βγαίνουν στο μικρό μπαλκόνι που βρίσκεται έξω από την καμπίνα τους.

Κοροναϊός: Αρνητικά τα δύο ύποπτα κρούσματα στο Θριάσιο

«Μας λένε: ‘Μην βγείτε από την καμπίνα σας’. Βλέπουμε τα μέλη του πληρώματος που μας φέρνουν το φαγητό και άλλα πράγματα. Μερικές φορές μπορούμε να βγούμε στο μπαλκόνι μας και υπάρχουν κάποιοι άλλοι στα δικά τους μπαλκόνια, αλλά δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους», δήλωσε ο κ. Σμιθ.

Όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η επιχείρηση επαναπατρισμού των δυο Ελλήνων που βρίσκονται στο κρουαζεριόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται σε καραντίνα στην Ιαπωνία, θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

«Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μια επιχείρηση ενδεχομένως για την άλλη εβδομάδα επαναπατρισμού αυτών των δυο Ελλήνων σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς», αποκάλυψε χθες ο κ. Κικίλιας.

Επαναπατρίζονται οι Αμερικανοί επιβάτες

Σήμερα, επιπλέον 99 κρούσματα του Covid-19 διαγνώσθηκαν μεταξύ των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο, ενώ δεκατέσσερις άνθρωποι, που διεγνώσθησαν θετικοί στον νέο κοροναϊό, βρίσκονται μεταξύ των περίπου 300 Αμερικανών επιβατών που επαναπατρίζονται μετά την απομάκρυνσή τους από το Diamond Princess.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν απομονωθεί από τους άλλους επιβάτες στο αεροπλάνο που τους μεταφέρει πίσω στις ΗΠΑ, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που επαναπατρίζονται είχαν ήδη αποβιβαστεί από το πλοίο όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι 14 από αυτούς είναι φορείς του νέου κοροναϊού μετά τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν πριν από δύο με τρεις μέρες.

Αφού συμβουλεύτηκε το υπουργείο Υγείας, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να δώσει άδεια να αποβιβαστούν από το πλοίο, αλλά τους απομόνωσε από τους άλλους επιβαίνοντες στο αεροπλάνο που τους φέρνει πίσω.

Το πρώτο αεροπλάνο από αυτά που τους μεταφέρουν στις ΗΠΑ προσγειώθηκε ήδη στην Καλιφόρνια, στην αεροπορική βάση του Τράβις, μετέδωσε στο μεταξύ το AFP επικαλούμενο δημοσιογράφο του στην περιοχή.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση η οποία βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Σαν Φρανσίσκο λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (περίπου 10:30 ώρα Ελλάδος). Η δεύτερη πτήση, με την οποία επαναπατρίζονται οι Αμερικανοί επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, αναμένεται να προσγειωθεί στο Σαν Αντόνιο στο Τέξας.

Το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Κίνα τον Δεκέμβριο με περισσότερους από 1.700 νεκρούς μέχρι σήμερα, απειλεί μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις και ζημιώνει την παραγωγή και τον τουρισμό στην Ιαπωνία.

Την ίδια ώρα η Κίνα ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα επισκεφθεί το Πεκίνο και τις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ και Σετσουάν από τις 17 Φεβρουαρίου.

Εκπρόσωπος της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της επίσκεψης αυτής στη διάρκεια σημερινής ενημέρωσης του Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ