Συρία: Ομαδικός τάφος με 70 πτώματα ανακαλύφθηκε στην ανατολική Γούτα
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: (SANA via AP)

Έναν ομαδικό τάφο με τα πτώματα 70 ανθρώπων που εκτελέστηκαν στην ανατολική Γούτα, πρώην προπύργιο των Σύρων ανταρτών λίγο έξω από τη Δαμασκό, το οποίο πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, ανακάλυψε ο στρατός της Συρίας.

Ο ομαδικός τάφος εντοπίστηκε «στον κάμπο της Αλάαμπ» κοντά στην πόλη Ντούμα, ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας, μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Ο στρατός «σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» εντόπισε «έναν ομαδικό τάφο αμάχων και στρατιωτικών που εκτελέστηκαν από ομάδες τρομοκρατών», διευκρίνισε το Sana. Με τον όρο «τρομοκράτες» η συριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζει τους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντιστές.

Τον Απρίλιο του 2018 οι συριακές αρχές ανακατέλαβαν την ανατολική Γούτα, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών έξω από τη Δαμασκό, έπειτα από μια μεγάλη επιχείρηση και συμφωνίες απομάκρυνσης. Στο πλαίσιο αυτό δεκάδες χιλιάδες άμαχοι και μαχητές εστάλησαν στη βορειοδυτική Συρία.

Από το 2012 έως το 2018 οι ένοπλες οργανώσεις Ζάιχ αλ Ισλάμ και Φαϊλάκ αλ Ράχμαν κυριαρχούσαν στην ανατολική Γούτα, όπου ήταν παρούσες και άλλες ομάδες, όπως η Άχραρ αλ Σαμ ή οι τζιχαντιστές της Χαγιάρ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία).

Σύμφωνα με το Sana, ο επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας της Δαμασκού Μοχάμεντ Μάνσουρ εκτίμησε ότι τα θύματα, ανάμεσά τους μία γυναίκα, εκτελέστηκαν μεταξύ του 2012 και του 2014.

Ο ιατροδικαστής Αϊμάν Χελού επεσήμανε ότι «τα περισσότερα πτώματα βρέθηκαν με δεμένα τα χέρια», ενώ «οι περισσότεροι εκτελέστηκαν με μία σφαίρα στο κεφάλι».

Πολλοί ομαδικοί τάφοι έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στη Συρία, κυρίως στις περιοχές που ήταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε επίσης