ΚΟΣΜΟΣ

Χρεοκόπησαν οι πρόσκοποι των ΗΠΑ μετά από κύμα αγωγών για σεξουαλικές κακοποιήσεις

Χρεοκόπησαν οι πρόσκοποι των ΗΠΑ μετά από κύμα αγωγών για σεξουαλικές κακοποιήσεις

Η οργάνωση των Προσκόπων της Αμερικής ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε αίτηση για χρεοκοπία έπειτα από τις εκατοντάδες αγωγές για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων που αντιμετωπίζει και οι οποίες ανατρέχουν δεκαετίες πίσω.

Η αίτηση πτώχευσης δεν αναμένεται πάντως να επηρεάσει τα προγράμματα της οργάνωσης, όπως είναι οι δραστηριότητες στη φύση: κάμπινγκ ή πεζοπορία. Η οργάνωση αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα καθώς ο αριθμός των μελών της έχει μειωθεί, ενώ δέχεται και επικρίσεις γιατί δέχεται πλέον στους κόλπους της ομοφυλόφιλους και κορίτσια.

Οι Αμερικανοί Πρόσκοποι, που εδρεύουν στο Άιρβινγκ του Τέξας, έχουν ζητήσει συγγνώμη προς όποιον έχει θιγεί τονίζοντας ότι πιστεύουν τις καταγγελίες και ενθαρρύνοντας τα θύματα να κάνουν καταγγελίες.

Εκατοντάδες καταγγελίες

Η οργάνωση του Προσκοπικού Κινήματος στις ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1910 και κατακλύστηκε από εκατοντάδες καταγγελίες όταν πολλές πολιτείες, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, ήραν τα νομικά εμπόδια που απαγόρευαν τις αγωγές για παλιά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία συνέπεσαν με την εμφάνιση του κινήματος #MeToo αλλά και με την μεταστροφή της κοινής γνώμης, η οποία είναι πλέον πιο υποστηρικτική απέναντι στους καταγγέλοντες.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει ένα κύμα από αγωγές εις βάρος ιερωμένων, γιατρών και καθηγητών καθώς και εις βάρος του κινήματος των προσκόπων.

scouts2


Πηγή: AP Photo/LM Otero

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση του Προσκοπικού Κινήματος στις ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι «μπορούμε να αναλάβουμε την κοινωνική και ηθική μας ευθύνη και να αποζημιώσουμε αρκούντως τα θύματα», ενώ ταυτόχρονα «να διασφαλίζουμε ότι εκπληρώνουμε την αποστολή μας να υπηρετούμε την νεολαία, τις οικογένειες και τις τοπικές κοινότητες μέσω των προγραμμάτων μας».

Ο Πολ Μόουνς, ο οποίος εκπροσωπεί εκατοντάδες άνδρες που υποστηρίζουν ότι κακοποιήθηκαν ως πρόσκοποι, δήλωσε στο Reuters: «Η αίτηση πτώχευσης κατατίθεται ως αποτέλεσμα δεκαετιών απόκρυψης περιστατικών κακοποίησης από τους προσκόπους και από τους ενήλικους αρχηγούς τους».

Πτώχευση με στρατηγική

Η αίτηση, η οποία κατατέθηκε στο Ντελαγουέρ, θα επιτρέψει στους προσκόπους να συγκεντρώσουν όλες τις αγωγές για να εξεταστούν από ένα δικαστήριο και να προσπαθήσουν να διαπραγματευτεί μια εξωδικαστική συμφωνία αντί να χρησιμοποιήσουν οικονομικούς πόρους της οργάνωσης για να αντικρούσουν την καθεμία αγωγή στο δικαστήριο, κάτι που μπορεί να αφήσει κάποια θύματα χωρίς αποζημίωση.

Μια παρεμφερής στρατηγική πτώχευσης για την διευθέτηση αγωγών για σεξουαλική κακοποίηση, είχε επιλεγεί από περισσότερες από 20 Καθολικές επισκοπές και από αθλητές της ενόργανης γυμναστικής στις ΗΠΑ.

Η εθνική οργάνωση έχει ανακοινώσει, στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της του 2018, ότι οι πόροι της ανέρχονται σε 1,5 δισεκ. δολάρια. Αλλά εκατοντάδες τοπικοί σύλλογοί της έχουν δικούς τους πόρους και τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πιθανόν να επιχειρήσουν να αποζημιωθούν από αυτούς μέσω της εξωδικαστικής διευθέτησης.

Εξάλλου, ο αριθμός των μελών της οργάνωσης (τόσο στα Λυκόπουλα όσο και στους Προσκόπους) είχε μειωθεί κατά 13% στο τέλος του 2018 και μέσα σε διάστημα εξαετίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης.

Οι Πρόσκοποι έχασαν μια σημαντική πηγή οικονομικής στήριξης όταν η Εκκλησία των Μορμόνων αποφάσισε να σταματήσει τις χορηγίες της αρχής γενομένης από το 2020. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, που εδρεύει στη Γιούτα, αποφάσισε να αφαιρέσει την λέξη «αγόρι» από το πρόγραμμά της που απευθυνόταν σε μεγαλύτερα παιδιά όταν η οργάνωση των προσκόπων ανακοίνωσε ότι θα δέχεται πλέον και διεμφυλικούς προσκόπους.

Η Εκκλησία υποστήριξε πάντως ότι η απόφασή της να σταματήσει τις χορηγίες δεν επηρεάστηκε από τις αλλαγές που έκαναν οι πρόσκοποι, αλλά από μια επιθυμία να επικεντρωθεί στα δικά της προγράμματα για την νεολαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ