ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης - Παρλί συζήτησαν για την αμυντική συνεργασία Γαλλίας - Κύπρου

Αναστασιάδης - Παρλί συζήτησαν για την αμυντική συνεργασία Γαλλίας - Κύπρου
(AP Photo/Petros Karadjias)

Τους τρόπους ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας, ειδικότερα στον αμυντικό τομέα, συζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση του προέδρου με την Γαλλίδα υπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, «πέραν της έκφρασης της θέσης αρχών της Γαλλίας, υπήρξε συζήτηση και για τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί να ενδυναμωθεί η διμερής συνεργασία των δύο χωρών, ειδικότερα στον αμυντικό τομέα».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και τις ευχαριστίες του για τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας, τόσο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα όσο και για την αμυντική συνεργασία που ενισχύει την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός μετέφερε στον κ. Αναστασιάδη την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, η κ. Παρλί διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι φίλη της Κύπρου και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, η οποία βρίσκεται, όπως είπε, «κάτω από ισχυρή πίεση από διεθνή άποψη».

Η κ. Παρλί είπε ότι επανέλαβε στον πρόεδρο την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο «και αυτό ήταν το κύριο μήνυμα» που μετέφερε, όπως είπε, στον πρόεδρο.

Σημείωσε ότι αυτή η αλληλεγγύη εκφράζεται με διάφορους τρόπους και αναφέρθηκε στην ισχυρή διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

«Έχουμε μια ισχυρή διμερή συνεργασία με την Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος φιλοξενεί συχνά στα λιμάνια της το γαλλικό ναυτικό, «και είμαστε πολύ ευγνώμονες για αυτό», ενώ συμμετέχει και στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων των αεροπλανοφόρων της Γαλλίας.

Δήλωσε, επίσης, ότι «εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας (προς την Κύπρο) και για το τι συμβαίνει στην ΑΟΖ» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε, τέλος, ότι το απόγευμα θα επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο της Γαλλίας που βρίσκεται στην περιοχή και συμμετέχει στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ