ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Κινδυνεύει να ξεμείνει από στολές το εργοστάσιο της Φουκουσίμα –Χρειάζεται 6.000 τη μέρα

Κοροναϊός: Κινδυνεύει να ξεμείνει από στολές το εργοστάσιο της Φουκουσίμα –Χρειάζεται 6.000 τη μέρα
Toru Hanai/Pool Photo via AP

Για κίνδυνο να υπάρξουν ελλείψεις σε προστατευτικές στολές στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, λόγω κορωναϊού, κάνει λόγο η εταιρεία Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον εξοπλισμό του.   

«Προς το παρόν έχουμε επαρκή αποθέματα, αλλά ενδέχεται για κάποιες ειδικές στολές, να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στον εφοδιασμό μας από τους συνηθισμένους προμηθευτές μας», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power (Tepco).

«Έχουμε για παράδειγμα στολές με διαφανείς τσέπες που επιτρέπουν να φαίνεται το σήμα αναγνώρισης των εργαζομένων όπως και το δοσίμετρό τους (μετράει την ακτινοβολία που δέχονται) και είναι πιθανό αυτά τα προϊόντα να μην είναι διαθέσιμα», διευκρίνισε.

Στην περίπτωση αυτή, η Tepco προβλέπει να χρησιμοποιήσει σε αντικατάσταση των στολών αυτών άλλες προστατευτικές ενδυμασίες για το ευρύ κοινό τις οποίες θα μπορεί ενδεχομένως να τις προμηθευτεί από το εμπόριο. Καθημερινά απαιτούνται έως και 6.000 προστατευτικές στολές και σακάκια, διαφόρων ειδών ανάλογα με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.

Η ενδεχόμενη έλλειψη αυτών των προστατευτικών στολών δεν φαίνεται να συνδέεται με μια ευρύτερη ζήτηση λόγω των αναγκών που υπάρχουν στα νοσοκομεία για προστασία από τον νέο κοροναϊό, αλλά μάλλον με προβλήματα επιβράδυνσης της παραγωγής και του εφοδιασμού.

Η αντικατάσταση των στολών αυτών από άλλες που είναι επίσης αδιαπέραστες δεν έχει συνέπειες όσον αφορά την ασφάλεια. Οι στολές αυτές εξυπηρετούν μόνο στο να εμποδίζουν την εναπόθεση ραδιενεργής σκόνης πάνω στα ρούχα ή στο σώμα, αλλά δεν προορίζονται για προστασία από την ακτινοβολία, η οποία διαπερνά οποιοδήποτε είδος ενδυμασίας.

Τώρα όσον αφορά τις προστατευτικές μάσκες, οι οποίες χρησιμοποιούνται επίσης στον πυρηνικό σταθμό, η Tepco δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει άμεσα πρόβλημα αποθεμάτων, ενώ το ίδιο δηλώνει και για τα πολυάριθμα ζευγάρια προστατευτικών γαντιών που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοί της καθημερινά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ