ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» Μακρόν κατά ξένων ιμάμηδων - Πώς απαντά η Άγκυρα

«Πόλεμος» Μακρόν κατά ξένων ιμάμηδων - Πώς απαντά η Άγκυρα
AP Photo/Jean-Francois Badias, Pool

Σφοδρές αντιδράσεις στην Τουρκία έχει προκαλέσει η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν ότι το Παρίσι θα απαγορεύσει τους ιμάμηδες από τις μουσουλμανικές χώρες που πηγαίνουν στη Γαλλία, προειδοποιώντας την Τουρκία ότι δεν μπορεί να «τροφοδοτεί αποσχιστικές τάσεις» σε γαλλικό έδαφος.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να καταργήσει σταδιακά το σχετικό πρόγραμμα, που επιτρέπει στις μουσουλμανικές χώρες να στείλουν ιμάμηδες και καθηγητές στη Γαλλία, προκειμένου να διδάξουν τις γλώσσες και τον πολιτισμό χωρίς να ελέγχονται από το γαλλικό κράτος.

Μιλώντας χθες στην πόλη Μουλχάουζ κοντά στα γερμανικά σύνορα, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι η επιρροή των ξένων ιμάμηδων οδηγεί ορισμένους στο να «απομακρύνονται από τη Δημοκρατία και επομένως δεν σέβονται τους νόμους της».

Ο Γάλλος ηγέτης μίλησε ξεχωριστά για την Τουρκία επειδή, αντίθετα με την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία, η Άγκυρα δεν έχει ακόμη προσχωρήσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Η Τουρκία σήμερα μπορεί να κάνει την επιλογή να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο μαζί μας ή όχι, αλλά δεν θα επιτρέψω σε καμία ξένη χώρα να τροφοδοτήσει πολιτιστικές, θρησκευτικές ή σχετικές με ζητήματα ταυτότητας, αποσχιστικές τάσεις στη Δημοκρατία μας», ανέφερε. «Δεν μπορούμε να έχουμε τουρκικούς νόμους σε γαλλικό έδαφος. Με τίποτα», υπογράμμισε.

Σήμερα υπάρχουν 151 Τούρκοι ιμάμηδες στη Γαλλία, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Αντιδράσεις από Τουρκία

Μετά τις δηλώσεις Μακρόν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Βουλής έκανε λόγο για «ισλαμοφοβικές» δηλώσεις.

«Οι δηλώσεις του Μακρόν σχετικά με τον αγώνα κατά του ισλαμικού αυτονομισμού είναι παράδειγμα σκληρής ισλομοφοβίας», έγραψε στο twitter o Μουστάφα Σεντόπ.

«Η Γαλλία θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει το ρατσιστικό και εγκληματικό παρελθόν της , αντί να εφεύρει έναν φανταστικό εχθρό όπως τον ‘ισλαμιστικό αυτονομισμό’», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ