ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στη Γερμανία: Η πολιτική σκηνή καταδικάζει τη ρατσιστική επίθεση

Μακελειό στη Γερμανία: Η πολιτική σκηνή καταδικάζει τη ρατσιστική επίθεση

Ως τρομοκρατική αντιμετωπίζεται επίσημα από τις γερμανικές αρχές η αιματηρή ένοπλη επίθεση με ρατσιστικό κίνητρο σε καταστήματα με ναργιλέδες στην πόλη Χανάου της Γερμανίας που στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους, με την αντιτρομοκρατική εισαγγελία της χώρας να αναλαμβάνει τις έρευνες.

Ο 43χρονος δράστης -ακροδεξιών απόψεων με ακραίο παρελθόν- μετά τις επιθέσεις επέστρεψε στο σπίτι του, όπου έβαλε τέλος στη ζωή του αφού πρώτα σκότωσε την 72χρονη μητέρα του.

Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία της χώρας μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένη» από τις ρατσιστικές επιθέσεις.

«Σήμερα το πρωί με πολλή θλίψη σκέφτομαι τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων, στους οποίους απευθύνω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια. Σήμερα μοιραζόμαστε το πένθος σας», έγραψε στο Twitter η φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Χανάου «τραγωδία», λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους εταίρους της στις Βρυξέλλες.

Αυτός είναι ο δράστης του ρατσιστικού μακελειού στη Γερμανία

«Η παράλογη απώλεια ανθρώπινων ζωών αποτελεί τραγωδία, ανεξαρτήτως του πού συμβαίνει», έγραψε στο Twitter o Μισέλ.

«Μετά τη φοβερή επίθεση οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Χανάου».

Μέρκελ για το μακελειό στη Χανάου: Ο ρατσισμός είναι δηλητήριο

«Σοκαρισμένος και βαθιά λυπημένος από τη φρίκη των επιθέσεων στη γερμανική πόλη Χανάου», δήλωσε ο Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή μίσους και βίας».

Ο Μακρόν «στο πλευρό» της Μέρκελ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «απέραντη θλίψη» του και την «πλήρη υποστήριξη προς τη Γερμανία μπροστά σ' αυτή την τραγική επίθεση.

«Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στα θύματα και στις πενθούσες οικογένειες. Είμαι στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ σ' αυτή τη μάχη για τις αξίες μας και την προστασία των δημοκρατιών μας», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, σε μήνυμά του στo Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ