ΚΟΣΜΟΣ

Τεταμένο κλίμα στο ντιμπέιτ των υποψήφιων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Τεταμένο κλίμα στο ντιμπέιτ των υποψήφιων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών
REUTERS/ CARLO ALLEGRI

Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενόψει των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία του Νιού Χαμσάιρ αυτήν την εβδομάδα.

Ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο βρέθηκε στο στόχαστρο των άλλων συνυποψηφίων του, μετά την τρίτη θέση που κατέλαβε στις προκριματικές εκλογές της Αιόβα. Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στο προσκήνιο, μετά το μποϊκοτάζ στο προηγούμενο ντιμπέιτ, και παρουσίασε τον εαυτό του ως τον υποψήφιο με "την καλύτερη ιδιοσυγκρασία" για να γίνει πρόεδρος.

Ο Ρούμπιο δέχθηκε τα πυρά του κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο οποίος τον χαρακτήρισε “άπειρο”, καθώς όπως του είπε "δεν εμπλακήκατε σε καμία σημαντική απόφαση στην οποία να χρειάζεται να φανεί η υπευθυνότητά σας". Ο Ρούμπιο προσπάθησε επανειλημμένα να αντικρούσει –χωρίς επιτυχία- τον Κρίστι, επικεντρώνοντας τα πυρά του στον Μπαράκ Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς.

“Το θέμα Μάρκο είναι ότι όταν είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν είσαι κυβερνήτης, το 30 δευτερολέπτων απόφθεγμα που έχεις παπαγαλίσει, όπου στο τέλος αναφέρεις πόσο σπουδαία είναι η Αμερική, δεν λύνει τα προβλήματα κανενός”, ανέφερε ο Κρίστι και συνέχισε στον ίδιο επικριτικό τόνο: “Αυτό δεν είναι ηγεσία, είναι σκασιαρχείο”.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ αποδοκιμάστηκε από το κοινό κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής δηλώσεων με τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους. Ο δισεκατομμυριούχος στράφηκε κατά του κοινού, το οποίο όπως ισχυίστηκε ήταν κομματικά προεπιλεγμένο από μεγάλους δωρητές και γι’αυτό σύμφωνα με τον ίδιο ήταν προκατειλημμένο εναντίον του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αποδοκιμασίες να ενταθούν.

Μια ακόμα αψιμαχία σημειώθηκε μεταξύ των Μπεν Κάρσον και Τεντ Κρουζ. Ο Κάρσον κατηγόρησε τον Κρουζ ότι η εκστρατεία του είναι “ανήθικη”, αφού προσπάθησε να παρουσιάσει εκείνον και όχι τον Κρουζ ως υποψήφιο αουτσάιντερ. Ο Κρουζ, ο νικητής στις εκλογές στην Αιόβα, επιχείρησε τότε να εκτονώσει την σύγκρουση, λέγοντας του ότι λυπάται.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο CNN International, ο Τραμπ έρχεται πρώτος μεταξύ των συνυποψηφίων του, ενώ σκληρή μάχη δίνεται για την δεύτερη θέση μεταξύ του Ρούμπιο που έχει 17% και των Κρουζ και Κασιχ που βρίσκονται στην Τρίτη θέση με 13%. Ο Μπους και ο Κρίστι συγκεντρώνουν μονοψήφια νούμερα.

GOP takes aim at Marco Rubio during debate

By Stephen Collinson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ