ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Η άγρια δολοφονία μίας 22χρονης και η υπεράσπιση αλά «50 Shades»

Νέα Ζηλανδία: Η άγρια δολοφονία μίας 22χρονης και η υπεράσπιση αλά «50 Shades»
AP Photo/Mark Baker

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 28χρονος Νεοζηλανδός, ο οποίος αφού δολοφόνησε μία 22χρονη Βρετανίδα τουρίστρια, έβαλε το πτώμα της σε μία βαλίτσα και την έθαψε. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στην Νέα Ζηλανδία, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδίκασης η νομική ομάδα του κατηγορουμένου επιχείρησε να παρουσιάσει τη δολοφονία ως «ατύχημα» κατά τη διάρκεια σεξουαλικής συνεύρεσης των δύο. 

Το δικαστήριο του Όκλαντ απεφάνθη κατά του 28χρονου, ο οποίος δεν θα έχει το δικαίωμα υποβολής αίτησης για πρόωρη αποφυλάκιση για τα επόμενα 17 χρόνια. Καταδικάστηκε στις 22 Νοεμβρίου του 2019, ωστόσο τώρα ανακοινώθηκε η ποινή του.

Η 22χρονη Γκρέις Μιλάν εξαφανίστηκε στο Όκλαντ την 1 Δεκεμβρίου του 2018. Είχε τελείωσε το πανεπιστήμιο και ταξίδευε.

Τα στοιχεία του κατηγορουμένου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, λόγω νομικής απαγόρευσης, οι συνήγοροί του όμως, προχώρησαν σε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του θύματος για να μπορέσουν να τον απαλλάξουν από την κατηγορία της δολοφονίας.

Κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης, οι εισαγγελικές Αρχές γνωστοποίησαν πως ο 28χρονος είχε τραβήξει φωτογραφίες του θύματός του, για να τις κρατήσει ως «τρόπαιο».

Η υπεράσπισή του, ωστόσο, βασίστηκε στον ισχυρισμό ότι η Μιλάν είχε ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις και ο θάνατός της επήλθε λόγω ατυχήματος σε ένα συναινετικό ερωτικό παιχνίδι με τον 28χρονο.

Ο εν λόγω ισχυρισμός δεν αποτελεί μία καινούργια νομική ανακάλυψη. Πρόκειται για την επονομαζόμενη υπερασπιστική γραμμή «50 Shades» (σ.σ. έλαβε το όνομά της από το βιβλίο 50 Shades of Grey), που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από: Grace Millane and the rise of the '50 Shades' defense in murder trials, by Amy Woodyatt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ