ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δεν φεύγουμε από την Ιντλίμπ αν ο Άσαντ δεν σταματήσει τις επιθέσεις

Ερντογάν: Δεν φεύγουμε από την Ιντλίμπ αν ο Άσαντ δεν σταματήσει τις επιθέσεις
AP / Burhan Ozbilici

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθάρισε την Παρασκευή σε δημόσια δήλωσή του πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά της από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας μέχρις ότου η Δαμασκός σταματήσει τις επιθέσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Εάν το καθεστώς Άσαντ δεν σταματήσει τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ, αποκλείεται για εμάς να αποσυρθούμε», σημείωσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα έχει το βράδυ της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει τα τεκταινόμενα στην Ιντλίμπ.

«Το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης θα καθορίσει και τη συμπεριφορά μας στην περιοχή», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, είναι το τελευταίο εναπομείναν ισχυρό προπύργιο που ελέγχεται από τις δυνάμεις που μάχονται κατά της συριακής κυβέρνησης. Κάποιες από τις δυνάμεις αυτές ανήκουν σε τζιχαντιστικές ομάδες και άλλες υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή έχει επιδεινωθεί δραματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, καθώς ο συριακός κυβερνητικός στρατός ξανάρχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

«Συγκεκριμένες ενέργειες» για την Ιντλίμπ ζητά ο Ερντογάν από Μέρκελ - Μακρόν

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Συρία ότι βομβαρδίζει αμάχους κι ότι σκοτώνει τους στρατιώτες της.

Την Πέμπτη, στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από μονάδες του τουρκικού πυροβολικού εξαπέλυσαν σφοδρή αντεπίθεση κατά του συριακού στρατού στην ανατολική ύπαιθρο της Ίντλιμπ. Ωστόσο, η αντεπίθεση αυτή αναχαιτίστηκε με τη βοήθεια αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησαν δυνάμεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο στρατός του «εξουδετέρωσε» περίπου 150 Σύρους στρατιώτες καθώς και δεκάδες άρματα μάχης αλλά και 14 πυροβόλα οχήματα.

Παράλληλα, είπε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότειναν μια τετραμερή συνάντηση Γερμανίας – Γαλλίας – Τουρκίας – Ρωσίας, για τις 5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει απάντηση της Ρωσίας ως προς την πρόταση αυτή.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα κατηγορεί την Άγκυρα ότι αθέτησε τη δέσμευσή της να εκκαθαρίσει τις τζιχαντιστικές ομάδες από τη «Ζώνη Αποκλιμάκωσης» στην Ίντλιμπ, την οποία είχαν ορίσει από κοινού οι δύο χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ