ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ μετά το αεροπορικό πλήγμα στη Συρία

Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ρουκέτες στο Ισραήλ μετά το αεροπορικό πλήγμα στη Συρία
AP Photo/ Hatem Moussa

Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες από τη Γάζα προς το Ισραήλ μετά το ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Δαμασκό που προκάλεσε τον θάνατο δύο μελών της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.

Ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Συρία λίγο πριν από τα μεσάνυχτα την Κυριακή, μετά τις συγκρούσεις μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα της Γάζας.

Τα πλήγματα στην περιοχή Αντελίγια έξω από τη Δαμασκό είχαν στόχο «ένα κέντρο δραστηριότητας του Ισλαμικού Τζιχάντ», όπως ανέφερε ο στρατός, που περιλάμβανε την έρευνα και ανάπτυξη όπλων.

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε αργότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως δύο μέλη της σκοτώθηκαν στο αεροπορικό πλήγμα. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ είπε: «Έχουμε εξαλείψει έξι τρομοκράτες τις τελευταίες 24 ώρες, όχι μόνο στη Γάζα».

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, ότι ένα ισραηλινό αεροσκάφος εισήλθε στον συριακό εναέριο χώρο και στόχευσε περιοχές γύρω από τη Δαμασκό με μια ομοβροντία κατευθυνόμενων πυραύλων.

Το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Ikhbariya μετέδωσε πλάνα από εκρήξεις στον νυχτερινό ουρανό της Δαμασκού, όπως είπε, δείχνοντας το σύστημα αεράμυνας της Συρίας να καταρρίπτει πυραύλους.

Η συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε πως οι περισσότεροι πύραυλοι καταστράφηκαν προτού φθάσουν τους στόχους τους.

Το πλήγμα κλιμάκωσε τις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν περίπου την αυγή της Κυριακής όταν, όπως δήλωσε το Ισραήλ, τα στρατεύματά του σκότωσαν ένα μέλος του Ισλαμικού Τζιχάντ που προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικά κοντά στον συνοριακό φράχτη του Ισραήλ με τη λωρίδα της Γάζας.

Πλάνα βίντεο που τράβηξε φωτογράφος από τη Γάζα και αναρτήθηκαν ευρέως σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κάτι που φαίνεται να είναι το άψυχο σώμα ενός μαχητή του Ισλαμικού Τζιχάντ το οποίο αιωρείται από έναν ισραηλινό στρατιωτικό εκσκαφέα που το απομακρύνει.

Τα πλάνα προκάλεσαν σάλο στη Γάζα με αποτέλεσμα να διατυπωθούν εκκλήσεις για αντίποινα. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ εκτόξευσε αργότερα ομοβροντία ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, προκαλώντας δεκάδες ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα.

Το μπαράζ των ρουκετών σε ισραηλινές συνοριακές πόλεις επαναλήφθηκε σήμερα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τρέξουν σε καταφύγια και ο στρατός να ανακοινώσει το κλείσιμο δρόμων στην περιοχή για προληπτικούς λόγους. Δεν έχουν αναφερθεί απώλειες.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε πως διεξάγονται συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

Όμως ο Ισλαμικός Τζιχάντ διαμήνυσε πως το να γίνεται λόγος για συνομιλίες είναι πρώιμο. «Η σιωνιστική επίθεση στη Δαμασκό και ο θάνατος δύο μουτζαχεντίν μας στον βομβαρδισμό δεν θα περάσουν χωρίς απάντηση. Ο λογαριασμός δεν έχει ακόμη κλείσει», ανέφερε στο Twitter ο Αμπού Χάμζα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας του Ισλαμικού Τζιχάντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ