ΚΟΣΜΟΣ

Καταζητείτο για 28 χρόνια και συνελήφθη για παράνομη μεταφορά μεταναστών

Καταζητείτο για 28 χρόνια και συνελήφθη για παράνομη μεταφορά μεταναστών
Joe Giddens/( / PA via AP)

Ένας Βρετανός, ο οποίος καταζητείτο για 28 χρόνια, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια κι έξι μήνες φυλάκιση για προσπάθεια παράνομης μεταφοράς μεταναστών στη χώρα με εξωλέμβια βάρκα.

Καταδικασμένος στη Γαλλία για παιδική πορνογραφία και φυγόποινος για περίπου τρεις δεκαετίες, ο Τσαρλς Λιντς ομολόγησε ενώπιον της δικαστικής έδρας του Πλίμουθ, στη νότια Αγγλία, την ενοχή του για παράνομη διευκόλυνση εισόδου μεταναστών και κατοχή πλαστών εγγράφων.

Ο δικαστής Ντέιβιντ Μέλβιλ κατηγόρησε τον Λιντς για «εκμετάλλευση» μεταναστών, οι οποίοι «πείσθηκαν ότι μπορούσε να τους οδηγήσει στην Αγγλία» και τον καταδίκασε σε τρία χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.

«Είστε επαγγελματίας εγκληματίας, έμπειρος και πολυμήχανος», δήλωσε ο δικαστής, υπενθυμίζοντας πως ο Λιντς είχε 93 καταδίκες, κάποιες για ένοπλη ληστεία, απάτες, παράνομη κατοχή όπλων. Μάλιστα, καταδικάστηκε να εκτίσει επίσης τις 902 ημέρες που του απέμειναν μετά την απόδρασή του, επωφελούμενος της άδειάς του από τις φυλακές του Μέιντστοουν το 1992, όπου κρατείτο ως κατάδικος για ληστεία, απάτη και παραχάραξη.

«Υπό άλλη ταυτότητα είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί επίσης στη Γαλλία για μία σειρά από άλλες παραβάσεις, μεταξύ των οποίων για κατοχή φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας», επιβεβαίωσαν οι βρετανικές αρχές.

Ο Λιντς συνελήφθη στις 6 Νοεμβρίου από τη βρετανική ακτοφυλακή πάνω σε πλοιάριο, που είχε αποπλεύσει από το γαλλικό λιμάνι της Χάβρης, έπειτα από φρενήρη καταδίωξή του. Στο σκάφος οι αρχές ανακάλυψαν οκτώ Αλβανούς—μεταξύ τους δύο γυναίκες κι ένα 8χρονο παιδί—που παραδόθηκαν στις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Ο 64χρονος άνδρας αρχικά παρουσιάστηκε στους λιμενοφύλακες ως Βόλφραμ Μαξιμίλιαν Στάιντλ, ενώ για 28 χρόνια είχε χρησιμοποιήσει πάνω από 40 ψεύτικες ταυτότητες για να διαφεύγει τη σύλληψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ