ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορά της για να φύγουν οι πρόσφυγες

Reuters: Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορά της για να φύγουν οι πρόσφυγες
( AP Photo)

Την απόφαση να μην εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά και δια θαλάσσης έλαβε η Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς αναμένεται να καταφθάσει στην Τουρκία μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Ιντλίμπ, όπου οι εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών φτάνουν περίπου το ένα εκατομμύριο.

Όπως πρόσθεσε ο αξιωματούχος, δόθηκε εντολή σε αστυνομικούς, ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες να αποσυρθούν.

Το άνοιγμα των συνόρων θα συμβεί σε περίπτωση που θα υπάρξει προσφυγικό κύμα από την Ιντλίμπ. Εάν συμβεί αυτό δεν θα γίνει διάκριση μεταξύ μεταναστών και Σύρων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν το δημοσίευμα του Reuters και δεν αναφέρουν ποιος είναι ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα σήμερα, νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Ο νομάρχης της Αντιόχειας ανέφερε ότι τουλάχιστον 29Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάλ αλ Ασαντ. Αργότερα δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών Τούρκων στρατιωτών σε 38. Κουρδικές πηγές έκαναν λόγο ακόμη και για 113 νεκρούς.

Οι νεκροί και τραυματίες Τούρκοι στρατιώτες δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στην Τουρκία με εναέρια μέσα, επειδή η Ρωσία αρνήθηκε να ανοίξει τον εναέριο χώρο της Συρίας.

Ιντλίμπ: Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες νεκροί - Αντίποινα στο στρατό του Άσαντ

Ο Τούρκος νομάρχης ζήτησε να μην υπάρξει πανικός ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις. Επανέλαβε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.

Λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας πλήττουν με πυροβολικό θέσεις του καθεστώτος του Άσαντ, ως αντίποινα, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον διευθυντή επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, η Άγκυρα προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με τον Αλτούν, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκε με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή δέχονται πυρά από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα χερσαία στοιχεία.

Νωρίτερα έγινε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιντλίμπ.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε 2 ώρες συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αρχηγό του Καλού κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ η οποία ακύρωσε την επίσκεψή της στο Μπαλίκεσιρ και επέστρεψε στην Άγκυρα.

Επίσης έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, συγκάλεσε και ο αρχηγός του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με το CNNi o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνία με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν αναφέρθηκαν στο θέμα του Ιντλίμπ.

Η Μόσχα κατηγορεί την Τουρκία ότι παραβιάζει τη συμφωνία του Σότσι

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για τη Συρία, στέλνοντας παρανόμως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάλλοντας με το πυροβολικό της στο Ιντλίμπ για να στηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Κατά παράβαση των συμφωνιών του Σότσι, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει αυτές τις ένοπλες παράνομες ομάδες στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, με πυρά του πυροβολικού», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η Τουρκία αναπτύσσει επίσης μαχητικά, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Επικαλούμενο τον Ρώσο εκπρόσωπο για τη Συρία, τον Ολέγκ Ζουράβλεφ, το υπουργείο διευκρίνισε ότι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε την Τρίτη, αφού πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών με σκοπό να πλήξει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων για να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ρωσία και Τουρκία κατέληξαν το 2018 σε μια συμφωνία στην οποία προβλεπόταν ο τερματισμός των μαχών στη Συρία και η εγκατάσταση τουρκικών φυλακίων παρατήρησης στην επαρχία του Ιντλίμπ. Η συμφωνία αυτή ωστόσο κατέρρευσε τις προηγούμενες εβδομάδες και οι δύο χώρες επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Ερντογάν: Η κατάσταση σε Λιβύη και Συρία κλίνει προς το μέρος της Τουρκίας

Οι επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, στη Συρία, προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα οι οποίες, μολονότι στηρίζουν αντίθετες πλευρές στη συριακή κρίση, είχαν ενισχύσει τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια.

«Πόρτα» Πούτιν στον Ερντογάν

Παράλληλα, μια έμμεση πολιτική «χυλόπιτα» δέχτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς το Κρεμλίνο διέψευσε την πιθανότητα συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών στις 5 Μαρτίου, για την οποία είχε μιλήσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Την Τρίτη ο πρόεδρος Ερντογάν είχε προαναγγείλει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 5 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Η απάντηση, ωστόσο, του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ ήταν κατηγορηματική: «Ο Πούτιν έχει άλλες υποχρεώσεις για τις 5 Μαρτίου», ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προ ημερών είχε γίνει γνωστό πως στις 5 Μαρτίου θα διοργανωθεί τετραμερής συνάντηση Τουρκίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας για το Ιντλίμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ