ΚΟΣΜΟΣ

Ιντλίμπ: Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ερντογάν με Τραμπ, Πούτιν και ευρωπαίους ηγέτες

Ιντλίμπ: Τηλεφωνικές επικοινωνίες Ερντογάν με Τραμπ, Πούτιν και ευρωπαίους ηγέτες

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε και με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα μιλήσει και με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Ερντογάν-Τραμπ συμφώνησαν στη λήψη «άμεσων» επιπλέον μέτρων για την αποφυγή «μιας μεγάλης ανθρωπιστικής τραγωδίας» στην επαρχία Ιντλίμπ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που έγινε μια μέρα μετά το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος, Τραμπ και Ερντογάν κάλεσαν τη Συρία και την Ρωσία να «σταματήσουν» τη στρατιωτική τους επίθεση στην συριακή επαρχία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το συριακό καθεστώς, η Ρωσία και το ιρανικό καθεστώς πρέπει να σταματήσουν την επίθεσή τους, πριν σκοτωθούν και εκτοπιστούν και άλλοι άμαχοι», τόνισε η αμερικανική προεδρία.

Παράλληλα ο Ερντογάν τόνισε στον ένοικο του Λευκού Οίκου «την αποφασιστικότητά του να εκκαθαρίσει στοιχεία του καθεστώτος» στην περιοχή Ιντλίμπ, ανέφερε η τουρκική ανακοίνωση.

Την εφαρμογή των συμφωνιών στην Ιντλίμπ συζήτησαν Πούτιν-Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε νωρίτερα ο Ερντογάν και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατόπιν αιτήματος του Τούρκου προέδρου. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την εφαρμογή των συμφωνιών γύρω από την Ιντλίμπ, μετά την τελευταία κλιμάκωση της έντασης που προκάλεσαν οι χθεσινές αεροπορικές επιθέσεις του συριακού καθεστώτος, το οποίο στηρίζει η Ρωσία.

«Η συζήτηση ήταν λεπτομερής και ήταν προσανατολισμένη στην ανάγκη να γίνει οτιδήποτε προκειμένου να τηρηθεί η αρχική συμφωνία στην ζώνη αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι Πούτιν και Ερντογάν, αφού εξέφρασαν την σοβαρή τους ανησυχία για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, συμφώνησαν ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την «εξομάλυνση της κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία», μετέδωσαν τα πρακτορεία Ifax και Ria.

«Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν τη πιθανότητα νέων επαφών σε διάφορα επίπεδα για την Ιντλίμπ στο κοντινό μέλλον», κατέληξε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι θα προσπαθήσουν να οργανώσουν συνάντηση κορυφής σύντομα.

Την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν επιβεβαίωσε και η τουρκική πλευρά. Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν δήλωσε ότι ο Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης να συναντηθούν κατ΄ιδίαν το ταχύτερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν μελετάται να γίνει στις 5 ή 6 Μαρτίου στη Μόσχα.

Τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στη Συρία είχαν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μαρκ Μίλι.

Συμπαράσταση Μέρκελ στον Ερντογάν

Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ εξέφρασε η Καγκελάριος, 'Ανγκελα Μέρκελ στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση και τα γεγονότα στην Ιντλίμπ, με το βλέμμα και στην ανθρωπιστική κατάσταση για τους εκτοπισμένους. Η κυρία Μέρκελ καταδίκασε τις «αδυσώπητες επιθέσεις» εναντίον τουρκικών μονάδων και ζήτησε τον τερματισμό των επιθετικών επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος και των Ρώσων υποστηρικτών του. Ο κ. Ερντογάν και η κυρία Μέρκελ συμφώνησαν ότι είναι επείγον να συμφωνηθεί μια νέα κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν «το ταχύτερο δυνατό» πολιτικές συνομιλίες, ενώ η Καγκελάριος διαβεβαίωσε τον Τούρκο Πρόεδρο για την αλληλεγγύη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην ανθρωπιστική υποστήριξη των εκτοπισμένων στην Ιντλίμπ.

Κρεμλίνο: Η Τουρκία να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων στην Τουρκία

Λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασαν την ελπίδα ότι «οι τουρκικές αρχές θα λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των ρωσικών αντιπροσωπειών και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Τουρκία».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο διά στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι «ούτε ένας Τούρκος στρατιωτικός που βρίσκονταν στα παρατηρητήρια όχι μόνο δεν τραυματίσθηκε, αλλά και δεν εκτέθηκε σε κίνδυνο», αναφέρεται εκτενώς στον θάνατο των Τούρκων στρατιωτικών στην περιοχή της Ιντλίμπ, παρουσιάζοντας την δική του εκδοχή. «Τα τραγικά περιστατικά θανάτου των Τούρκων στρατιωτικών, σημειώθηκαν σε σημεία όπου πραγματοποιούνταν επιθετικές επιχειρήσεις εκ μέρους των τρομοκρατικών ομάδων συμμοριτών, στις οποίες μεταξύ άλλων συμμετέχουν πολυάριθμοι ξένοι μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων και πολίτες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», παρατήρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, υποστηρίζοντας ότι «για την παρουσία σε αυτά τα σημεία Τούρκων στρατιωτικών, η τουρκική πλευρά, παρότι της είχαμε ζητήσει επανειλημμένα να μας ενημερώσει, δεν μας ενημέρωσε».

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι συμμετέχοντες σ’ αυτήν «επεσήμαναν και ένα άλλο γεγονός, το ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην ζώνη του Ιντλίμπ δεν έπρεπε να βρίσκονται εκτός των ορίων των παρατηρητηρίων».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπενθύμισε ότι «κατόπιν της συμφωνίας και των επίμονων αιτημάτων της ρωσικής πλευράς, είχαν δημιουργηθεί νωρίτερα τα παρατηρητήρια των Τούρκων στρατιωτικών στην ζώνη του Ιντλίμπ, στις αρμοδιότητες των οποίων ήταν να ελέγχουν την δραστηριότητα των ανταρτών, να μην τους επιτρέπουν την τρομοκρατική δραστηριότητα και να τους αποτρέπουν από επιθετικές ενέργειες εναντίον ρωσικών στρατιωτικών μονάδων». Ωστόσο, συνέχισε ο Πεσκόφ, «οι Τούρκοι εταίροι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σ’ αυτά τα καθήκοντα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα των μαχητών να βρίσκεται εκτός του δικού τους ελέγχου».

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία έλαβε επίσης όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι το πραγματικό εύρος της ζώνης ασφαλείας χάρη στις προσπάθειες της ρωσικής πλευράς υπερβαίνει κατά πολύ τα πέντε χιλιόμετρα που αναφέρονται στην γνωστή τουρκο-συριακή συμφωνία των Αδάνων και de facto φθάνει τα 30 χιλιόμετρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπορέλ-Τσαβούσογλου

Η κατάσταση στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας βρέθηκε επί τάπητος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η αποκλιμάκωση παραμένει καθοριστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων στο έδαφος. Ο ανθρώπινος πόνος και η απώλεια της ζωής πρέπει να σταματήσουν. Ελήφθησαν διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter o ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ