ΚΟΣΜΟΣ

Στο «ύψιστο επίπεδο» κινδύνου ο κοροναϊός - Εξελίσσεται σε «μαύρο κύκνο» για την οικονομία

Στο «ύψιστο επίπεδο» κινδύνου ο κοροναϊός - Εξελίσσεται σε «μαύρο κύκνο» για την οικονομία
AP Photo/Ahn Young-joon

Την επέλασή του συνεχίζει ο νέος κοροναϊός, καθώς σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, έχει σκοτώσει περισσότερους από 2.800 ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, με την συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων να προέρχονται από την Κίνα. Επίσης, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 83.000 κρούσματα παγκοσμίως σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ξέσπασμα του κοροναϊού έχει φτάσει στο «ανώτατο επίπεδο» κινδύνου, με τον γενικό διοικητή του οργανισμού να προειδοποιεί ότι μπορεί να κινηθεί σε «οποιαδήποτε κατεύθυνση».

«Μαύρος κύκνος»

Η επέλαση του κοροναϊού έχει αναδειχθεί σε «μαύρο κύκνο» τόσο για τις διεθνείς αγορές όσο και για το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ η ραγδαία εξάπλωσή του σκορπίζει μεγάλες αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

«Θύμα» του κοροναϊού και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο οποίο από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και το κλείσιμο της Πέμπτης «χάθηκαν» περίπου 7 δισ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, ο Γενικός Δείκτης με… σπασμένα φρένα υποχώρησε σε χαμηλά εννεαμήνου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου 2019, καταγράφοντας μέσα σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις συνολικές απώλειες 13,91%.

Αρχικά οι αγορές αγνόησαν τον κοροναϊό συνεχίζοντας το πάρτι τους καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά. Όμως, η ραγδαία επέκταση των κρουσμάτων, και κυρίως όταν χτύπησε στην Ιταλία, δημιούργησε έντονες αβεβαιότητες για τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, δημιουργώντας πανικό στις αγορές, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν να έχουν…ανοσία.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία ήταν η αφορμή για να «κλείσουν» εσπευσμένα θέσεις τα ξένα funds στην ελληνική αγορά με την ανησυχία να αυξάνεται όταν ανακοινώθηκαν κρούσματα και στην Ελλάδα. Καθώς περιορίζεται σημαντικά η διάθεση ανάληψης ρίσκου παγκοσμίως, οι πιο κερδοφόρες προηγουμένως θέσεις είναι οι πρώτες που ρευστοποιούνται και μάλιστα περισσότερο επιθετικά.

china mask10


Πηγή: AP Photo

Το αχαρτογράφητο των δεδομένων καθιστά δυσχερέστατη οποιαδήποτε βραχυχρόνια πρόβλεψη για τη χρονική περίοδο που θα απαιτηθεί, για να ξεπεραστεί αυτός ο «μαύρος κύκνος» για τις αγορές. Η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να αποδειχθεί «ένας μαύρος κύκνος», πιο ισχυρός από ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008-2009, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Μoody's. Μια διόρθωση 20% με 30% στις διεθνείς αγορές θεωρείται εύλογη πτώση διεθνώς εάν η πανδημία εξαπλωθεί και προσλάβει παγκόσμια χαρακτηριστικά.

Αναβολές και ματαιώσεις

Εξαιτίας του κοροναϊού αναβάλλονται η μία μετά την άλλη δεκάδες διοργανώσεις, σύνοδοι και προγραμματισμένες εκθέσεις παγκόσμιας κλίμακας. Ως τελευταία εξέλιξη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναβληθεί επ’ αόριστον η σύνοδος κορυφής με τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία προγραμματιζόταν να διεξαχθεί τον Μάρτιο στο Λας Βέγκας, εξαιτίας των ανησυχιών που έχουν σχέση με την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε εξάλλου οι διπλωμάτες και οι υπουργοί να αποφύγουν τη σύνοδο της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Στην ετήσια αυτή σύνοδο, που φέτος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 9 ως τις 20 Μαρτίου, συμμετέχουν κανονικά περίπου 12.000 άνθρωποι.

Στον… αέρα λόγω του κοροναϊού βρίσκεται και η διεξαγωγή του Euro 2020.

Τρία κρούσματα άγνωστης προέλευσης στις ΗΠΑ

Εντωμεταξύ, τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα ανθρώπων απασχολούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι υγειονομικές αρχές της πολιτείας Όρεγκον ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ένας άνθρωπος επιβεβαιώθηκε πως προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό, χωρίς η προέλευση της μόλυνσης να έχει γίνει ακόμη σαφής, καθώς δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ούτε είχε στενή επαφή με οποιονδήποτε γνωστό φορέα του.

Ο εν λόγω ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση σε νοσοκομείο. Είχε έλθει σε επαφή με ανθρώπους σε πρωτοβάθμιο σχολείο, σημείωσαν οι αρχές. Κατοικεί στην κομητεία Ουάσινγκτον, κοντά στο Πόρτλαντ.

Άλλα δύο παρόμοια κρούσματα μόλυνσης από ακόμη απροσδιόριστη προέλευση καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα στη βόρεια Καλιφόρνια, η οποία γειτονεύει με το Όρεγκον.

coronavirus croatia1


Πηγή: AP Photo

Νωρίτερα χθες Παρασκευή — μερικές ώρες πριν επιβεβαιωθούν τα δύο νέα κρούσματα άγνωστης προέλευσης — ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς τόνιζε με ικανοποίηση ότι από τους δεκάδες ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, μόλις ένας ασθενής συνεχίζει να νοσηλεύεται.

Οι ΗΠΑ συνέστησαν χθες Παρασκευή στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Νότια Κορέα: Έκκληση προς τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους

Από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Νότια Κορέα. Οι αρχές της χώρας κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται «σε κρίσιμο σημείο» στη μάχη της κατά της επιδημίας του νέου κοροναϊού, αφού σήμερα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων (594), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 3.150 από τις 20 Ιανουαρίου οπότε επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα.

Η Νότια Κορέα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο ξέσπασμα της επιδημίας εκτός Κίνας, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 17.

«Σας ζητάμε να αποφεύγετε να συμμετέχετε σε δημόσιες εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων θρησκευτικών εκδηλώσεων ή διαδηλώσεων, αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Κιμ Κανγκ-λιπ υφυπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας.

Τουλάχιστον 476 από τα νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην νοτιοανατολική πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της η χριστιανική αίρεση που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας στη Νότια Κορέα, και άλλα 60 στη γειτονική επαρχία Βόρειο Γκιεονγκσάνγκ.

Οι αρχές έχουν διενεργήσει τεστ σε περισσότερα από 210.000 μέλη της αίρεσης και 65.000 εκπαιδευόμενους, αφού μια 61χρονη γυναίκα, γνωστή και ως «ασθενής 31», συμμετείχε σε θρησκευτική τελετή προτού βρεθεί θετική στον covid-19.

Περισσότερο από το 88% των μελών της αίρεσης έχουν ελεγχθεί και περίπου 3.300 έχουν συμπτώματα όπως πυρετός, επεσήμανε ο Κιμ.

Εξάλλου κάποιοι τοπικοί αξιωματούχοι θέλουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της αίρεσης καταγγέλλοντας ότι αρνήθηκε να παραδώσει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο των μελών της, αν και η εκκλησία αρνείται τις κατηγορίες.

Ένα ζευγάρι Γάλλων τουριστών που κρατούνταν σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Βραζιλίας παρά τη θέλησή του καθώς οι αρχές φοβόντουσαν ότι είχε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό έλαβε τελικά άδεια να φύγει, αφού τα τεστ για τον covid-19 βγήκαν αρνητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ