ΚΟΣΜΟΣ

Πλειοδοτούσε υπέρ Τουρκίας ο Πομπέο την ώρα της συνάντησης Ερντογάν - Πούτιν

Πλειοδοτούσε υπέρ Τουρκίας ο Πομπέο την ώρα της συνάντησης Ερντογάν - Πούτιν
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο AP Photo/Carolyn Kaster

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, τάχθηκε στο πλευρό της Αγκυρας την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντούσε τον Ρώσο ομόλογό του Βαλντίμιρ Πούτιν στην Μόσχα, με αντικείμενο τον πόλεμο στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε πως η Τουρκία έχει δικαίωμα να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται στο Ιντλίμπ. «Η Τουρκία, σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, έχει δικαίωμα να προστατέψει τα σύνορά της απέναντι στις δυνάμεις του Ασαντ και τη Ρωσία» είπε ο Μάικ Πομπέο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Ιντλίμπ πρέπει να αποσύρουν τις δυνάμεις τους πίσω από τις γραμμές που συμφωνήθηκαν στο Σότσι, ζήτησε δηλαδή να αποσυρθούν οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία κυβερνητικές δυνάμεις πίσω από τα τουρκικά παρατηρητήρια στην περιοχή.

Ο Μάικ Πομπέ έκανε αναφορά και στη στρατιωτική βοήθεια που ζήτησε η Τουρκία, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να δώσουν απάντηση στην Τουρκία.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, από την Αγκυρα όπου βρέθηκε, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να παράσχουν πυρομαχικά μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, η οποία επιχειρεί στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ
.
«Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Μεγάλο μέρος των ενόπλων δυνάμεών της χρησιμοποιεί αμερικανικό εξοπλισμό. Θα εξασφαλίσουμε ότι ο εξοπλισμός αυτός είναι έτοιμος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί» δήλωσε ο Τζέφρι στους δημοσιογράφους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, δήλωσε εξάλλου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πως η Ουάσινγκτον εξετάζει το αίτημα της Άγκυρας για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Οι Τουρκία είχε ζητήσει στο παρελθόν από τις ΗΠΑ συστήματα αεράμυνας Patriot. Ωστόσο, κατάληξε να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικά σύστημα S-400 προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον.

Πέντε ώρες η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Ολοκληρωθήκαν έπειτα από πέντε ώρες στη Μόσχα οι πολύωρες διαβουλεύσεις μεταξύ του Ρώσου και Τούρκου προέδρου με θέμα την κρίση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση του Ρώσου προέδρο και του Τούρκου ομολόγου του διήρκησε 2,5 ώρες. Οι δύο πρόεδροι έπειτα προήδρευσαν συνάντησης των αντιπροσωπειών, που διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες.

Στις αντιπροσωπείες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και εκπρόσωποι των υπηρεσιών πληροφοριών από τις δύο χώρες.

Διαβάστε επίσης
Ιντλίμπ: Πούτιν - Ερντογάν συμφώνησαν εκεχειρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ