ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τετράχρονη ξαναβρήκε τη χαμένη από σοβαρή γρίπη όρασή της

ΗΠΑ: Τετράχρονη ξαναβρήκε τη χαμένη από σοβαρή γρίπη όρασή της
Facebook

Ένα κορίτσι από την Αϊόβα που έχασε την όρασή του ύστερα από μια βαριά γρίπη που παραλίγο να αποβεί μοιραία γι’ αυτό, μπορεί και πάλι να βλέπει, δήλωσε η μητέρα του.

Τον περασμένο Ιανουάριο, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την ανάρρωσή της από μια βαριά ίωση, τα μέλη της οικογένειάς της παρατήρησαν ότι η Τζέιντ ΝτεΛουσία, 4 ετών, άρχισε και πάλι να πηγαίνει μόνη της στο μπάνιο χωρίς να κρατιέται από τους τοίχους.

Θέλοντας να τη δοκιμάσει, η οικογένεια τη ρώτησε σε ποιο σημείο βρίσκεται ο θείος της. Η Τζέιντ έτρεξε απευθείας προς το μέρος του.

«Από εκεί και πέρα ήταν στιγμιαίο», δήλωσε στο CNNi η μητέρα του παιδιού, Αμάντα Φίλιπς. «Τα πηγαίνει πολύ καλά».

Η Τζέιντ, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη, αρρώστησε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Η γονείς της το συνειδητοποίησαν μόλις την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν εμφάνισε υψηλό πυρετό. Τότε την πήγαν στο νοσοκομείο στο Γουότερλου. Όταν υπέστη εκεί επιληπτική κρίση, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο παίδων στην Αϊόβα.

Η Φίλιπς πίστευε ότι δεν θα ξαναέβλεπε ποτέ την κόρη της. Ανήμερα Χριστούγεννα οι γιατροί ενημέρωσαν τους γονείς ότι η Τζέιντ είχε υποστεί εγκεφαλοπάθεια, μια βαριά εγκεφαλική βλάβη.

«Μας είπαν ότι το παιδί μας μπορεί να μην ξυπνήσει ποτέ, και αν ξυπνήσει, ότι ίσως δεν είναι ποτέ ξανά το ίδιο», δήλωνε τον Ιανουάριο στο CNNi η μητέρα.

Αυτό που ακολούθησε ωστόσο μοιάζει με θαύμα: ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, η Τζέιντ άνοιξε τα μάτια της και χαμογέλασε. Από εκείνη την ημέρα η κατάστασή της συνεχώς βελτιωνόταν.

Τυχερή που ζει

Οι γιατροί είπαν ότι ήταν τυχερή που ήταν ζωντανή. Σύντομα όμως έγινε εμφανές ότι δεν μπορούσε να δει καθώς η ίωση είχε επηρεάσει ένα μέρος του εγκεφάλου της που έχει να κάνει με την όραση, είπαν οι νευρολόγοι. Οι γιατροί της δεν ήξεραν αν θα έβλεπε ποτέ ξανά.

Από τότε που η Τζέιντ διαγνώστηκε με οξεία νεκρωτική εγκεφαλοπάθεια, μια σπάνια ασθένεια που προκάλεσε η ίωση, η οικογένεια περιμένει τα αποτελέσματα για να διαπιστώσει αν η Τζέιντ έχει γενετική προδιάθεση για αυτήν.

Αν ναι, θα ακολουθήσουν κι άλλες επιληπτικές κρίσεις, ακόμη και χωρίς να ασθενήσει, λέει η μητέρα της.

«Είναι απίστευτα δύσκολο και ακόμη μαθαίνουμε. Αλλά δεν θα τα παρατήσω ποτέ, γιατί αυτήν δεν τα παρατάει ποτέ», έγραφε η μητέρα στη σελίδα «Το ταξίδι της Τζέιντ» στο Facebook.

Αλλά προς το παρόν «τα πάει υπέροχα», λέει η μητέρα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι, ό,τι κι αν γίνει».

Iowa girl regains eyesight after losing vision to flu, by Theresa Waldrop, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ