ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί στην Ευρώπη

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί στην Ευρώπη
(Claudio Furlan/LaPresse via AP)

Η Ευρώπη ξεπέρασε σήμερα, Δευτέρα, το όριο των 500 θανάτων που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό, με τους 97 νέους νεκρούς που καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες στην Ιταλία. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι, πλέον, είναι πραγματικός ο κίνδυνος πανδημίας.

Οι νεκροί στην Ιταλία έχουν φτάσει, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρχών, στους 463, ενώ τα κρούσματα στη χώρα είναι 7.985.

Με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρώπη μετρά 511 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας: 463 στην Ιταλία, 21 στη Γαλλία, 16 στην Ισπανία, 5 στη Βρετανία, 3 στην Ολλανδία, 2 στην Ελβετία και 2 στη Γερμανία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε σήμερα τα 9.172 στην Ιταλία (+1.797 σε σύγκριση με την Κυριακή). Από αυτούς τους ασθενείς όμως, οι 724 θεωρούνται πλέον ιαθέντες. Αυτό σημαίνει ότι, αν εξαιρεθούν οι ιαθέντες και οι νεκροί, οι φορείς και οι ασθενείς είναι σήμερα 7.985. Από αυτούς, οι 5.049 νοσηλεύονται και οι 733 εξ αυτών στην εντατική. Οι υπόλοιποι 2.936 δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ή έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα και παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 11 νέα κρούσματα, 84 συνολικά

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα στην Ιταλία βρίσκονται στη Λομβαρδία, συνολικά 5.469 και 333 θάνατοι. Ακολουθεί η Εμίλια-Ρομάνια (1.386 κρούσματα και 70 νεκροί) και το Βένετο (744 κρούσματα και 20 νεκροί).

Από τις αρχές της επιδημίας έχουν ελεγχθεί στην Ιταλία 53.826 άνθρωποι.

ΠΟΥ: Πραγματικός ο κίνδυνος πανδημίας

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι «η απειλή μιας πανδημίας» του νέου κορωνοϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 110.000 ανθρώπους παγκοσμίως, είναι πλέον «πολύ αληθινή».

«Τώρα που ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η Κίνα «θέτει υπό έλεγχο την επιδημία».

«Εκ των 80.000 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα, το 70% και πλέον έχει θεραπευτεί», επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Δύο πρώτοι νεκροί στη Γερμανία

Τους δύο πρώτους θανάτους ασθενών από τον Covid-19 ανακοίνωσαν σήμερα οι γερμανικές αρχές.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Βόρεια-Ρηνανία Βεστφαλία είπε ότι μια 89χρονη γυναίκα πέθανε στην πόλη Έσεν. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο τοπικός δήμος.

Ο δεύτερος νεκρός αναφέρθηκε στην περιοχή του Χάινσμπεργκ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία που εδώ και μερικές εβδομάδες είναι μια από τις κυριότερες εστίες της επιδημίας στη Γερμανία.

Πέντε οι νεκροί στη Βρετανία, 319 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Άλλοι δύο άνθρωποι υπέκυψαν σήμερα στη Βρετανία αφού προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες υγείας της χώρας, ανεβάζοντας σε πέντε των αριθμό των νεκρών.

«Επιβεβαιώνουμε ότι δυστυχώς, ένας ασθενής ηλικίας περίπου 70 ετών, ο οποίος υπέφερε από σειρά σοβαρών, μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας, πέθανε στο Νοσοκομείο Σεντ Χίλιερ», ανέφερε ο Ντάνιελ Ελκίλις, ο υπεύθυνος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Έπσομ και Σεντ Χίλιερ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θανόντος.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι ανέφερε ότι το τέταρτο θύμα του κορωνοιού ήταν ένας ασθενής ηλικίας 70-80 ετών που έπασχε από υποκείμενες νόσους και πιστεύεται ότι προσβλήθηκε από τον ιό στη Βρετανία. Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της κεντρικής Αγγλίας.

Πρώτα κρούσματα στην Κύπρο

Σήμερα, Δευτέρα, επιβεβαιώθηκαν και τα δύο πρώτα κρούσματα στην Κύπρο. Δύο Κύπριοι άνδρες, ένας 25χρονος και ένας 64χρονος επαγγελματίας υγείας, ο οποίος εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, είναι οι ασθενείς.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι το πρώτο περιστατικό αφορά 25χρονο «ο οποίος ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2 . Είχε εξεταστεί από το ιατρείο στο αεροδρόμιο και του είχε ζητηθεί να αυτοπεριοριστεί. Είναι ακόμα σε αυτοπεριορισμό αλλά στις εξετάσεις που του έγιναν ξανά για δεύτερη φορά επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικός». Είπε ότι τα συμπτώματα τα παρουσίασε στις 5/3.

Το δεύτερο περιστατικό, ανέφερε ο υπουργός, αφορά άνδρα 64 ετών, επαγγελματία υγείας ο οποίος ήρθε από την Αγγλία στις 3 του Μάρτη και χθες επικοινώνησε με ιατρικούς λειτουργούς ότι έχει κάποια συμπτώματα και από την εξέταση είναι θετικό.

Ο επαγγελματίας υγείας ο οποίος άργησε να ενημερώσει για τα συμπτώματα εργάζεται σε δημόσιο νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, πρόσθεσε.

«Το λυπηρό με το δεύτερο περιστατικό είναι ότι αφίχθηκε μεν στις 3/3, από τότε παρουσιάζει τα συμπτώματα αλλά χθες ενημέρωσε για τα συμπτώματα και έγινε εξέταση. Άρα όσον αφορά αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες του Υπουργείου όσον αφορά την ιχνηλάτηση που πρέπει να γίνει για τις επαφές που είχε τις τελευταίες πέντε μέρες», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ