ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Δεκαπέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σε στρατιωτική βάση Αμερικανών

Ιράκ: Δεκαπέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σε στρατιωτική βάση Αμερικανών
AP

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Βρετανός πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν όταν 15 μικροί πύραυλοι έπληξαν τη στρατιωτική βάση του Τάτζι, στα βόρεια της Βαγδάτης, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι κάποιες πρώτες πληροφορίες από την περιοχή.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους, άλλοι 12 στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή. Ο απολογισμός αυτός ωστόσο μπορεί να αλλάξει.

Ορισμένοι από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη βάση αυτή έχουν την έδρα τους πολλοί Αμερικανοί και άλλοι ξένοι στρατιώτες. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ νωρίτερα έκαναν λόγο για επίθεση με 10 πυραύλους, από την οποία «δεν αναφέρθηκαν ούτε θύματα ούτε ζημιές».

Αυτή ήταν η 22η επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ από τα τέλη Οκτωβρίου. Στις προηγούμενες είχαν σκοτωθεί ένας Ιρακινός στρατιώτης και ένας Αμερικανός υπεργολάβος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη επίθεση. Για τις προηγούμενες η Ουάσινγκτον κατηγορεί ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Ο αριθμός των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Δύο μέρες μετά τον θάνατο ενός Αμερικανού από την εκτόξευση 30 ρουκετών σε μια ιρακινή στρατιωτική βάση στο Κιρκούκ στα τέλη του 2019, ο αμερικανικός στρατός απάντησε βομβαρδίζοντας πέντε βάσεις, στο Ιράκ και τη Συρία, της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, μιας ένοπλης φιλο-ιρανικής ένοπλης οργάνωσης.

Ακολούθησε κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, που οδήγησε στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε μια αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη, και έπειτα ως αντίποινα ιρανικές βομβιστικές επιθέσεις σε ιρακινές βάσεις που στέγαζαν Αμερικανούς στρατιώτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ