Τουρκία: Πολυετείς ποινές κάθειρξης σε τρεις παράνομους διακινητές για τον πνιγμό του μικρού Αϊλάν
Πηγή: AP Photo

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Παρασκευή τρεις επικεφαλής ενός κυκλώματος παράνομης διακίνησης ανθρώπων, σε 125 χρόνια κάθειρξης τον καθένα, για το θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Αϊλάν Κούρντι, ένα τρίχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία, το πτώμα του οποίου ξεβράστηκε νεκρό πριν από πέντε σχεδόν χρόνια, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση.

Οι παράνομοι διακινητές, που ήταν φυγόδικοι, συνελήφθησαν από τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας αυτή την εβδομάδα στην νότια επαρχία Άδανα. Το δικαστήριο στην Μούγκλα τους καταδίκασε για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο». Οι εθνικότητές τους δεν έγιναν άμεσα γνωστές.

Το 2015, η οικογένεια του τρίχρονου αγοριού προσπάθησε να φτάσει στην Κω από το Μπόντρουμ, αλλά η φουσκωτή λέμβος ανετράπη με αποτέλεσμα τον πνιγμό πέντε από τους επιβαίνοντες, ανάμεσά τους η μητέρα, ο αδερφός του αγοριού και δύο άλλοι. Ο πατέρας της οικογένειας Αμπντουλάχ, ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που επιβίωσε.

Η φωτογραφία με το άψυχο πτώμα του Άλαν να κείτεται σε μια παραλία κοντά στο Μπόντρουμ σόκαρε τότε τη διεθνή κοινότητα και έγινε σύμβολο των δεινών των Σύρων προσφύγων.

Το 2016, οι τουρκικές αρχές είχαν καταδικάσει για την ίδια υπόθεση δύο Σύρους άνδρες σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για κατηγορίες παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Πατέρας Αϊλάν: Η Ευρώπη νοιάστηκε για δύο μήνες, μετά έκλεισαν τις πόρτες

Διαβάστε επίσης