ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο Τραμπ ήρθε σε επαφή με ασθενή αλλά δεν μπήκε σε καραντίνα

Κορωνοϊός: Ο Τραμπ ήρθε σε επαφή με ασθενή αλλά δεν μπήκε σε καραντίνα
AP Photo/Evan Vucci

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και με δεύτερο πρόσωπο το οποίο αργότερα βρέθηκε θετικό στον νέο κορωνοϊό, όμως δεν ζήτησε να του γίνει το τεστ για να διαπιστωθεί αν έχει μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, ούτε μπήκε σε καραντίνα, ανακοίνωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ δείπνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με μία ομάδα προσώπων, ανάμεσά τους και ο Φάμπιο Βάινγκάρντεν, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.

Ο γιατρός του Λευκού Οίκου, ο δρ. Σον Π. Κόνλι, δήλωσε ότι ακόμη ένα πρόσωπο που συμμετείχε στο δείπνο αυτό που πραγματοποιήθηκε στο Μαρ-α-Λάγκο και με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε σύντομη επαφή άρχισε να έχει συμπτώματα της ασθένειας covid-19 τρεις ημέρες αργότερα και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί.

Η επαφή ήταν «χαμηλού κινδύνου» και δεν υπάρχει λόγος ο Τραμπ να μπει «σε καραντίνα», τόνισε ο Κόνλι σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

«Η έκθεση του προέδρου στο πρώτο πρόσωπο ήταν εξαιρετική περιορισμένη (φωτογραφία, χειραψία) και παρόλο που πέρασε περισσότερο χρόνο κοντά στο δεύτερο κρούσμα, όλες οι επαφές τους έγιναν προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα», εξήγησε.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η απόφαση αυτή δίνει την δυνατότητα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποδεσμεύσει 50 δισ. δολάρια για την καταπολέμιση του ιού. Θα χαλαρώσουν οι κανονισμοί που αφορούν την ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγείας, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία νέων νοσοκομείων και η έρευνα για θεραπεία.

Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή, ότι έχουν καταγραφεί 1.678 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, μια αύξηση 414 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό τους, και ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο ανέβηκε στους 41 (+5).

Τα CDC επισημαίνουν ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 46 πολιτείες των ΗΠΑ.

Εκ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 49 είναι μεταξύ ανθρώπων που επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία και την Γουχάν της Κίνας, απ' όπου ξεκίνησε η επιδημία του Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ