ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στους 35 οι νεκροί στη Βρετανία - Αύξηση 20% στα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 35 οι νεκροί στη Βρετανία - Αύξηση 20% στα κρούσματα
(AP Photo/Frank Augstein)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία κατέγραψαν αύξηση 20% τις τελευταίες 24 ώρες και ανέρχονται πλέον σε 1.372, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 35 από 21 το Σάββατο. 

Συνολικά 40.279 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις στη χώρα, επισήμανε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας.

Η βρετανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τους Βρετανούς πολίτες να καταβάλλουν, στη μάχη κατά της πανδημίας, μια πανεθνική προσπάθεια ανάλογη με εκείνη που βοήθησε τη χώρα να επιβιώσει κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η γενιά μας δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ έτσι» γράφει ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στην εφημερίδα Sunday Telegraph. «Οι παππούδες μας (το έχουν περάσει), κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι πόλεις μας σφυροκοπούνταν κατά τη διάρκεια των γερμανικών βομβαρδισμών».

«Παρά το σφυροκόπημα κάθε νύχτα, την έλλειψη φαγητού, την απώλεια της ζωής, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια γιγαντιαία εθνική προσπάθεια. Σήμερα η γενιά μας αντιμετωπίζει τη δική της δοκιμασία, δίνοντας μάχη εναντίον μιας πολύ πραγματικής και νέας νόσου. Πρέπει να πολεμήσουμε την ασθένεια και να προστατεύσουμε τη ζωή».

Ο Χάνκοκ πρόσθεσε ότι τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν να τεθούν σε καραντίνα οι πολίτες άνω των 70 ετών, έως και 4 μήνες.

«Θα το καθορίσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες όταν είναι η σωστή στιγμή να το κάνουμε, διότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο που θα ζητήσουμε από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες και θα γίνει με γνώμονα την αυτοπροστασία τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν «σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες».

Όπως επισήμανε, μιλώντας αργότερα στην τηλεόραση του BBC, η Βρετανία θα έχει την εξουσία να αναγκάσει τους ανθρώπους να τεθούν σε απομόνωση, εφόσον καταστεί αναγκαίο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της κατά του κορωνοϊού.

«Θα έχουμε την εξουσία να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να θέσουμε σε καραντίνα πολίτες εφόσον αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» σημείωσε.

«Αμφιβάλλω ότι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την εξουσία σε μεγάλο βαθμό, διότι οι πολίτες είναι πολύ υπεύθυνοι και οι πολίτες πρέπει να είναι υπεύθυνοι».

Την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχεται επικρίσεις, επειδή δεν εφαρμόζει περισσότερα μέτρα, όπως εκείνα που τίθενται σε ισχύ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων, ο Βρετανός υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει στο άρθρο του στη Sunday Telegraph ότι το κυβερνητικό σχέδιο βασίζεται σε αξιόπιστες επιστημονικές συστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ