ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ρωσία: Δωρεάν τα τεστ- Απαγόρευση εισόδου ξένων πολιτών

Κορωνοϊός - Ρωσία: Δωρεάν τα τεστ- Απαγόρευση εισόδου ξένων πολιτών
AP Photo/Victor Berezkin

Τη δωρεάν διάθεση των τεστ κορωνοϊού ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη σε τεστ κορωνοϊού στη Ρωσία. Λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την απαγόρευση εισόδου ξένων πολιτών και πολιτών χωρίς ιθαγένεια, από τις 18 Μαρτίου έως την 1η Μαΐου.

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, με τους ομολόγους του σειράς κρατών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών.

Η απαγόρευση δεν ισχύει για τους διπλωμάτες, τα πληρώματα των αεροσκαφών πλοίων και ποταμόπλοιων, σιδηροδρόμων, οδηγών διεθνών μεταφορών και κάποιες άλλες κατηγορίες ατόμων.

Οι περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας καλούνται να προτείνουν έως τις 17 Μαρτίου, τα εργαστήρια που υπάρχουν σε ιατρικά ιδρύματα της δικαιοδοσίας τους στα οποία θα γίνονται τα τεστ κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Γκολίκοβα «τα πρώτα συμπεράσματα μιας τέτοιας διευρυμένης συνεργασίας» προγραμματίζεται να εξαχθούν στις 23 Μαρτίου. Η ίδια διευκρίνισε ότι στα εργαστήρια θα γίνονται οι αναλύσεις, αλλά παράλληλα «τα δείγματα θα τα παραλαμβάνουν οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, ενώ τα εργαστήρια δεν θα έρχονται σε επαφή με τον κόσμο».

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι στα ήδη υπάρχοντα τρία τεστ αναμένεται να προστεθεί ένα ακόμη τεστ, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδος.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Ρωσία ανέρχεται σε 93, καθώς μέσα σ’ ένα εικοσιτετράωρο προστέθηκαν 30 νέα κρούσματα.

«Στη Ρωσική Ομοσπονδία αυτή τη στιγμή με βάση τα στατιστικά στοιχεία έχουν καταγραφεί 93 ασθενείς, εκ των οποίων οι τέσσερις ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο. Επίσης 79 άτομα νοσηλεύονται, εκ των οποίων στους 57 η ασθένεια εκδηλώνεται σε ήπια μορφή χωρίς κάποια συμπτώματα», δήλωσε η Τατιάνα Γκόλικοβα.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, επτά από τους ασθενείς μολύνθηκαν από το κορωνοϊό σε επαφές με άλλα άτομα εντός της ρωσικής επικράτειας, ενώ από τα 93 κρούσματα τα 89 είχαν μολυνθεί στο εξωτερικό.

Η Γκόλικοβα είπε ότι περίπου 15.000 άτομα ελέγχονται από τα 50.000 που βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση και τα οποία έχουν αφιχθεί από το εξωτερικό, αλλά όλοι τους είναι υγιείς.

«Όλα τα άτομα που έχουν έρθει από άλλες χώρες, όπως και τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους βρίσκονται υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Καθ’ όλη την περίοδο, από τη στιγμή που αρχίσαμε αυτούς τους ελέγχους, για τις 35 χιλιάδες έχει αρθεί ο έλεγχος. Αυτή τη στιγμή ελέγχονται περίπου 15 χιλιάδες άτομα».

«Στην Ρωσία δεν υπάρχει λόγος για να τεθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου. «Προς το παρόν δεν υπήρξε καμία πρόταση, καμία αφορμή για κάτι τέτοιο (σ.σ. κατάσταση εκτάκτου ανάγκης), καμία απόφαση» είπε χαρακτηριστικά.

Κλειστά σχολεία και απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων στη Μόσχα

O δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, υπέγραψε σήμερα διάταγμα βάσει του οποίου απαγορεύονται έως τις 10 Απριλίου όλες οι μαζικές συγκεντρώσεις.

Σε εσωτερικούς χώρους απαγορεύονται οι συναθροίσεις πέραν των 50 ατόμων, ενώ σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται οι συναθροίσεις ανεξαρτήτως του αριθμού των συγκεντρωθέντων.

Η απαγόρευση αφορά όλες τις εκδηλώσεις πολιτιστικού ή αθλητικού χαρακτήρα, εκδηλώσεις σε εκθεσιακούς ψυχαγωγικούς η εκπαιδευτικούς χώρους, ενώ αναστέλλεται η δραστηριότητα διαφόρων κύκλων στους οποίους συμμετέχουν ηλικιωμένοι στους οποίους συνιστάται να μην βγαίνουν απ’ το σπίτι τους.

Επίσης στην Μόσχα -με απόφαση των αρχών- θα κλείσουν εξαιτίας του κορωνοϊού από τις 21 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου τα σχολεία, τα αθλητικά σχολεία και οι σχολές επιμόρφωσης.

Παράλληλα οι οδηγοί των επίγειων μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικά λεωφορεία) δεν θα πωλούν εισιτήρια στο επιβατικό κοινό, παρότι ένα ποσοστό μικρότερο του 1% αγοράζει εισιτήρια από τους οδηγούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ