ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Επικοινωνία Ερντογάν - Μακρόν - Μέρκελ σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης

Προσφυγικό: Επικοινωνία Ερντογάν - Μακρόν - Μέρκελ σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης
AP Photo

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση αφότου η πρώτη άνοιξε τα σύνορά της στους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ένωση.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα, χώρα-μέλος της ΕΕ, αφότου η Τουρκία δήλωσε, στις 28 Φεβρουαρίου, ότι δεν θα τους κρατά πλέον στο έδαφός της στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2016 με τις Βρυξέλλες, η οποία προέβλεπε ως αντάλλαγμα βοήθεια της ΕΕ.

Η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατ. Σύρους, τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο, και φοβάται πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να οδηγήσουν άλλα 3 εκατομμύρια ανθρώπους στα σύνορά της από την ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τους προερχόμενους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αφρική, καθώς και από τη Συρία, μετανάστες, που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα.

Ηγέτες της ΕΕ είπαν στον Ερντογάν, σε επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ότι πρέπει να σταματήσει να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, αν η Άγκυρα θέλει να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την Ένωση.

«Η υποστήριξη που μπορεί να δοθεί στην Τουρκία, το τι μπορεί να γίνει μετά τις συνομιλίες του Ερντογάν στις Βρυξέλλες και η αξιολόγηση που κάνουν οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητηθούν (στην τηλεδιάσκεψη)», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης το παγκόσμιο ξέσπασμα του κορωνοϊού και οι μάχες στη Λιβύη.

Οι συνομιλίες σχεδιαζόταν αρχικά να πραγματοποιηθούν σε συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό άλλαξε μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού που ανάγκασε τις τέσσερις χώρες να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι τέσσερις ηγέτες θα συζητήσουν την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2016 ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, με βάση την οποία η Ένωση δεσμεύθηκε να χορηγήσει 6 δισεκ. ευρώ ως βοήθεια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί επίσης η κατάσταση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπου μια εκεχειρία σχεδόν δύο εβδομάδων, στην οποία συμφώνησαν η Ρωσία και η Τουρκία, τηρείται σε γενικές γραμμές. Ο Ερντογάν έχει πει κατ΄επανάληψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίξουν την Τουρκία προκειμένου αυτή να προστατεύσει τους αμάχους εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ