ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Πέθανε σκύλος που είχε τεθεί σε καραντίνα για κορωνοϊό

Χονγκ Κονγκ: Πέθανε σκύλος που είχε τεθεί σε καραντίνα για κορωνοϊό
Facebook

Ένας σκύλος που είχε υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό και είχε τεθεί σε καραντίνα πέθανε δύο μέρες αφότου έλαβε εξιτήριο σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Πρόκειται για έναν σκύλο ηλικίας 17 ετών ο οποίος εμφανιζόταν να έχει αναρρώσει και είχε μάλιστα επιστρέψει στο σπίτι και στην ιδιοκτήτριά του, μόλις το περασμένο Σάββατο.

Η ιδιοκτήτριά του ήταν μία 60χρονη γυναίκα, επίσης φορέας του ιού, η οποία, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, ενημέρωσε τις Αρχές ότι ο σκύλος της απεβίωσε στις 16 Μαρτίου.

Ωστόσο, δεν τους επέτρεψε να κάνουν νεκροψία-νεκροτομή, για να διαπιστώσουν την ακριβή αιτία θανάτου.

Η ίδια είχε επίσης πρόσφατα αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Ο σκύλος, ράτσας Πομεράνιαν, βρισκόταν σε καραντίνα από τις 26 Φεβρουαρίου, όταν η κηδεμόνας του χρειάστηκε να νοσηλευθεί εφόσον νόσησε από τον κορωνοϊό. Επαναλαμβανόμενα τεστ με δείγματα που λήφθηκαν από το στόμα αλλά και τη μύτη του σκύλου έδειξαν ότι το ζώο ήταν «ασθενώς θετικός» στον κορωνοϊό, δήλωσαν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ.

Αρχικά, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να οφείλονταν σε «περιβαλλοντική μόλυνση» και όχι σε λοίμωξη. Αλλά σε ενημέρωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε συμβουλευτεί τους τοπικούς εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας καθώς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο σκύλος είχε στην πραγματικότητα λοίμωξη χαμηλού επιπέδου και στο «ότι είναι πιθανό να πρόκειται για περίπτωση μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε ζώο».

Την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι αλληλουχίες του DNA του ιού που συλλέχθηκαν από τον σκύλο ήταν «πολύ παρόμοιες» με δείγματα που συλλέχθηκαν από ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από τον ιό με τους οποίους το ζώο είχε έρθει σε επαφή. Αυτό δείχνει ότι «ο ιός πιθανώς μπορεί να εξαπλωθεί από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό στα σκυλιά». Ο σκύλος δεν έδειξε συμπτώματα και θα διεξαχθούν περαιτέρω εξετάσεις αίματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από κατοικίδια στους ιδιοκτήτες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ