ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας-Αυστρίας με φόντο το προσφυγικό

Κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας-Αυστρίας με φόντο το προσφυγικό
Πρόσφυγες περιμένουν σε γέφυρα κοντά στα Αυστρο-γερμανικά σύνορα REUTERS/Michaela Rehle

Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη δεν μπορεί να επιλυθεί με την ανέγερση "φρακτών ή τειχών", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της Αυστρίας πως θέλει να υψώσει έναν φράκτη κατά μήκος των αυστρο-σλοβενικών συνόρων.

"Δεν πιστεύουμε ότι το σημερινό προσφυγικό πρόβλημα, η προσφυγική κρίση που αφορά όλους στην Ευρώπη, μπορεί να επιλυθεί με την κατασκευή φρακτών ή τειχών", δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα πως η Βιέννη θα κατασκευάσει έναν φράκτη στα σύνορά της με τη Σλοβενία όπου φθάνουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες.

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, άσκησε κριτική στην Αυστρία κατηγορώντας την για έλλειψη συντονισμού και ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να αλλάξει την στρατηγική της για το προσφυγικό. Ο Ζεεχόφερ πρόσθεσε ότι η Αυστρία ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να μετακινηθούν στην Γερμανία, το συντομότερο.

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, κατηγόρησε την Αυστρία για επιτάχυνση των κινήσεων των προσφύγων, υποβάλλοντας έτσι σε μεγάλη πίεση τις γερμανικές αρχές.

"Η συμπεριφορά της Αυστρίας τις τελευταίες μέρες δεν είναι σωστή," δήλωσε ο ντε Μεζιέρ μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου υπό την Άγκελα Μέρκελ.

"Έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε επειδή οι μετανάστες μεταφέρονται σε συγκεκριμένα σημεία χωρίς προειδοποίηση και όταν βραδιάζει, από εκεί, μπαίνουν σε γερμανικό έδαφος απολύτως προετοιμασμένοι," πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, o ντε Μεζιέρ είπε ότι η Αυστρία συμφώνησε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς στα Βαυαρικά σύνορα. "Περιμένω αυτό να συμβεί άμεσα. Είμαστε σε συνεχή επαφή για αυτό το θέμα."

Οι δηλώσεις του ντε Μεζιέρ πραγματοποιήθηκαν λίγη ώρα μετά τα σχόλια του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ ο γερμανικός τύπος αναφέρει ότι οι πρόσφυγες μεταφέρονται από την Αυστρία στην Γερμανία χωρίς τη θέληση τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ