ΚΟΣΜΟΣ

Πώς η αναζήτηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό εξελίχθηκε σε παγκόσμιο μπραντ-ντε-φέρ

Πώς η αναζήτηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό εξελίχθηκε σε παγκόσμιο μπραντ-ντε-φέρ
AP Photo

Ένα αμφίρροπο παγκόσμιο σπριντ βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να ανακαλυφθεί το εμβόλιο που θα σώσει την ανθρωπότητα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, από τη στιγμή δηλαδή που ο φονικός ιός ξεκίνησε την εξάπλωσή του, η Κίνα, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδονται σε έναν πρωτοφανή αγώνα δρόμου προκειμένου να γίνουν οι πρώτες που θα ανακαλύψουν το σωτήριο εμβόλιο. Ωστόσο, παρότι όντως υπάρχει συνεργασία σε πολλά επίπεδα -ακόμη κι ανάμεσα σε εταιρείες παραδοσιακά ανταγωνιστικές- πάνω από την προσπάθεια επικρέμεται η σκιά μιας εθνικιστικής ευκαιρίας για τον νικητή να κερδίσει το πάνω χέρι στη διαχείριση των οικονομικών και γεωστρατηγικών επιπτώσεων της κρίσης.

Αυτό που ξεκίνησε ως κούρσα του ποιος θα κατοχυρώσει τα επιστημονικά διαπιστευτήρια, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τελικά τα έσοδα από ένα επιτυχημένο εμβόλιο, ξαφνικά έγινε ένα ζήτημα επείγουσας εθνικής ασφάλειας. Και πίσω από τον σκληρό αυτό αγώνα βρίσκεται μια σκληρή πραγματικότητα: κάθε νέο εμβόλιο που αποδεικνύεται ισχυρό απέναντι στον κορωνοϊό – κλινικές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κίνα και την Ευρώπη – είναι σίγουρο ότι θα είναι σε μικρό απόθεμα, αρχικά τουλάχιστον, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι δικοί τους πολίτες θα είναι οι πρώτοι που θα το πάρουν.

Στην Κίνα, 1.000 επιστήμονες εργάζονται για το εμβόλιο και το θέμα έχει ήδη στρατικοποιηθεί: ερευνητές που εργάζονται για την Ακαδημία των Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο που συγκεντρώνει πολύ καλές πιθανότητες επιτυχίας και στρατολογούν εθελοντές για κλινικές δοκιμές.

vaccine2


Πηγή: AP Photo

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τον φαρμακευτικό κλάδο για την παραγωγή ενός εμβολίου σε ευρωπαϊκό έδαφος, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα ελέγχουν την προμήθειά του. Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο Τραμπ προσπάθησε να δελεάσει μια γερμανική εταιρεία, την CureVac, προκειμένου να κάνει την έρευνα και την παραγωγή του, όταν φτάσει σε αυτό το σημείο, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ίδια η εταιρεία αρνήθηκε ότι έλαβε τέτοια προσφορά, ωστόσο ο βασικός επενδυτής της επιβεβαίωσε ξεκάθαρα ότι έγινε κάποιου είδους προσέγγιση.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι αυτός ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός είναι υγιής, αρκεί η οποιαδήποτε επιτυχία να μοιράζεται σε όλον τον κόσμο, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν διαρκώς τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα συμβεί.



Αυτό που δεν λένε ωστόσο είναι πώς και, πολύ πιο σημαντικό, πότε.

Ήδη υπάρχουν σημάδια ότι η Κίνα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη στιγμή προς γεωπολιτικό της όφελος, προσφέροντας βοήθεια σε χώρας που παλιά θα προσέτρεχαν γι αυτήν στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφασή της να στείλει διαγνωστικά τεστ στις Φιλιππίνες, παραδοσιακό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και να βοηθήσει την Ιταλία και τη Σερβία, είναι χαρακτηριστικό των προθέσεών της.

Όλοι για ένα (...εμβόλιο) και ένα για όλους

Παραχωρώντας συνέντευξη τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη, αξιωματούχοι από τις πέντε μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες, δήλωσαν ότι εργάζονται για την αύξηση των παραγωγικών τους ικανοτήτων προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή μόλις βρεθεί το εμβόλιο ή το φάρμακο του κορωνοϊού.

Ανήσυχες για τις επιπτώσεις, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν ήδη λάβει μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν είτε τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε την Κίνα από το να αποκτήσει το μονοπώλιο ενός πιθανού εμβολίου κατά της νέας πανδημίας.

Η Νορβηγία, η Βρετανία και άλλες κυρίως ευρωπαϊκές χώρες καθώς και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέτις έχουν ήδη προσφέρει εκατομμύρια δολάρια στον διεθνή οργανισμό «Συνασπισμός για Πρωτοβουλίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» (Coalition for Epidemic Preparedness Initiatives) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την έρευνά του για το εμβόλιο.

Όλες οι συμφωνίες χρηματοδότησής του περιλάμβαναν διατάξεις για ίση πρόσβαση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «τα κατάλληλα εμβόλια είναι διαθέσιμα αρχικά στους πληθυσμούς όταν και όπου χρειάζονται για να σταματήσουν μια εστία ή να περιορίσουν μια επιδημία, ανεξάρτητα από την ικανότητα πληρωμής τους», ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Τους τελευταίους δύο μήνες, ο συνασπισμός χρηματοδότησε την έρευνα οκτώ από τους πιο υποσχόμενους υποψήφιους για τον περιορισμό του κορωνοϊό - συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εταιρείας CureVac.

Σε έναν σαφή υπαινιγμό προς την απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει ευνοϊκή θέση για το εμβόλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε:

«Το γεγονός ότι άλλες χώρες προσπάθησαν να εξαγοράσουν αυτή την εταιρεία δείχνει ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνα. Είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία - θέλαμε να την κρατήσουμε στην Ευρώπη, ήθελε να μείνει στην Ευρώπη. Ήταν πολύ σημαντικό να της χορηγηθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση και αυτό συνέβη».

Για τους περισσότερους πολίτες των χωρών ο θεμητός αυτός ανταγωνισμός είναι μάλλον αδιάφορος. Για αυτούς σημασία έχει απλώς πότε θα πάρουν στα χέρια τους το εμβόλιο. Και, βασικά, πότε θα βγουν, αμέριμνοι και πάλι, από το σπίτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ