ΚΟΣΜΟΣ

Τα άλογα αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα

Τα άλογα αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα
Alan Crowhurst/Getty Images/Ideal Images

Στέκεστε μπροστά από ένα άλογο και θεωρείτε ότι μικρή σημασία έχει γι αυτό το πώς αισθάνεστε, αν δηλαδή είστε χαρούμενος ή πολύ εκνευρισμένος. Λάθος, έχει σημασία καθώς όπως αποδεικνύεται από νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στη Βρετανία, τα άλογα μπορούν και αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Οι ερευνητές έδειξαν δεκάδες έγχρωμες φωτογραφίες στα είκοσι οκτώ άλογα τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάσεξ. Η κάθε μία έμενε μπροστά στο οπτικό τους πεδίο για 30 δευτερόλεπτα και οι αντιδράσεις των αλόγων αρχικά καταγράφονταν και εν συνεχεία γίνονταν αντικείμενα μελέτης από ψυχολόγους.

Όπως αποδείχθηκε, όταν έβλεπαν φωτογραφίες που απεικόνιζαν πρόσωπα εκνευρισμένων ανδρών, οι κτύποι της καρδιάς τους αυξάνονταν. Επιπλέον, στις «επιθετικές» φωτογραφίες, γυρνούσαν τα κεφάλια τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να τις βλέπουν μόνο με το αριστερό μάτι, σύμφωνα με τα όσα γράφει το CNN.

Αυτό συμβαίνει για τον εξής απλό λόγο. Τα άλογα παρατηρούν τα αρνητικά ερεθίσματα και τις αρνητικές πληροφορίες με το αριστερό μάτι, ώστε αυτά να τα επεξεργάζεται το δεξιό ημισφαίριο του μυαλού, το οποίο ειδικεύεται στα «απειλητικά περιβάλλοντα».

«Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι τα άλογα μπορούν να αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα», δηλώνει ο Έιμι Σμιθ, ένας εκ των ερευνητών και συμπληρώνει:

«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι το συγκεκριμένο ζώο είναι κοινωνικά εξελιγμένο, είναι η πρώτη φορά που αντιλαμβανόμαστε όμως ότι τα άλογα αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις».

Why the long face? Horses recognize human emotions, says study

Sheena McKenzie By CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ