ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η «σώμα με σώμα» μάχη της Ευρώπης – Μεγάλη ανησυχία για την Αφρική

Κορωνοϊός: Η «σώμα με σώμα» μάχη της Ευρώπης – Μεγάλη ανησυχία για την Αφρική
AP Photo

Ραγδαία συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία του κορωνοϊού στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης παρά την επέκταση των περιορισμών προκειμένου να συγκρατηθεί η επέκτασή του, ενώ ανησυχητικά είναι τα νέα από την αφρικανική ήπειρο.

Η Ιταλία, η πλέον πληττόμενη χώρα στον κόσμο, βλέπει καθημερινά τους κατοίκους ενός μικρού χωριού να εξαφανίζεται από τον χάρτη, καθώς οι νεκροί πλησιάζουν τους 5.500 ενώ τα κρούσματα άγγιξαν τις 60.000, αναγκάζοντας τις Αρχές της χώρας να επιβάλουν παύση κάθε κυκλοφορίας εντός των συνόρων.

Την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία ήδη βρίσκεται η χώρα, μέχρι τις 11 Απριλίου αποφάσισε η Ισπανία, μετά την καταγραφή 394 ακόμη θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 1.720 και των ασθενών σε 28.572.

Περισσότερα από 23.974 είναι πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Γερμανία, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 92. Χθες, Κυριακή, παρατηρήθηκε ωστόσο μικρή κάμψη στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες το βράδυ η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία και τις επαφές των πολιτών.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχουν καταλήξει σε παγκόσμια κλίμακα λόγω του κορωνοϊού. Οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την πανδημία, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins υπολογίζονται σε 98.000 σε σύνολο 336.000 περιπτώσεων.

Αφήνοντας πίσω την μέχρι πρότινος στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στον νέο κορωνοϊό περί ανοσίας της αγέλης -που απέρριπτε τα μέτρα καραντίνας- ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση τώρα έπρεπε να λάβει ειδικά μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων από την πανδημία του Covid-19.

Η Βρετανία θα πει στο 1,5 εκατομμύριο από τους πιο ευάλωτους πολίτες της ότι πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για τις επόμενες 12 εβδομάδες προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωνοϊό, δήλωσε ο υπουργός Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ρόμπερτ Τζένρικ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Τζόνσον.

Το «κύμα» διογκώνεται και τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να παραταθούν και στη Γαλλία, όπου η επιδημία του κορωνοϊού έχει σκοτώσει τουλάχιστον 674 ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνεται για πρώτη φορά ένας νοσοκομειακός γιατρός, και προκαλεί όλο και περισσότερες νοσηλείες. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.559 και πλέον ανέρχεται σε 16.018.

Στους 30 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία, καθώς εννέα ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους σε μια ημέρα. Την ίδια ώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 1.256 κρούσματα, δήλωσε τα μεσάνυχτα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

italy viruwww


Μοναχικός καραμπινιέρι στην άδεια Ιταλία (AP Photo)


Τον τρίτο νεκρό από κορωνοϊό ανακοίνωσαν οι ρουμανικές Αρχές. Στο μεταξύ, από χθες το βράδυ, οι αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο των εμπορικών κέντρων στη χώρα. Τα σούπερ μάρκετ, οι υπεραγορές και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Επίσης, η μετακίνηση των πολιτών εκτός των σπιτιών τους θα περιοριστεί και θα γίνεται μόνο με υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναγράφεται ο λόγος μετακίνησης.

Αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, όπως την απαγόρευση της άσκοπης μετακίνησης των πολιτών από σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας και επικεφαλής της Αρχής Πολιτικής Προστασίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς.

Ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο κορονοϊός στοίχισε τη ζωή, για πρώτη φορά, σε πάνω από 100 ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό της πανδημίας σε πάνω από 400 νεκρούς εκεί μέχρι χθες.

Ενώ πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών αντιμετωπίζει κάποιο βαθμό περιορισμού της κίνησης, ο Δημοκρατικής δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Μπιλ ντε Μπλέιζιο, στηλίτευσε χθες τη διαχείριση της πανδημίας από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους θανάτους «ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζήσουν», να έχουν σωθεί.

Ανησυχία για Αφρική

Όμως και στην αφρικανική ήπειρο χώρες έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν lockdown καθώς τα κρούσματα του COVID-19 ξεπέρασαν τα 1.000, με τη Νιγηρία, την πιο πολυπληθή χώρα της ηπείρου, να ανακοινώνει ότι κλείνει τα αεροδρόμιά της για όλες τις ερχόμενες διεθνείς πτήσεις για έναν μήνα.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η ήπειρος δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί την εξάπλωση της πανδημίας στο έδαφός της, η οποία προφανώς δεν διαθέτει την ιατρική υποδομή των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Αφρική εδώ και μία γενιά», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Αφρική Matshidiso Moeti.

Πολλές αφρικανικές χώρες έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους, τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά τους ενώ έχουν απαγορεύσεις τις πολυπληθείς συναθροίσεις.

Φτιάχνει ταμείο... κορωνοϊού για τις φτωχές χώρες η Νορβηγία

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ταμείο στον ΟΗΕ για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Ανησυχούμε για τον τρόπο με τον οποίο ο ιός θα επηρεάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες με ήδη εύθραυστα συστήματα υγείας», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Υγείας Νταγκ- Ίνγκε Ούστεϊν.

«Η διεθνής αλληλεγγύη πέρα από τα σύνορα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να συμβάλλουμε όλοι οικονομικά σε αυτό το ταμείο του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Το ταμείο αυτό αναμένεται να συσταθεί σύντομα, «ίσως ήδη από αυτή την εβδομάδα», εκτίμησε το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, και ήδη πολλοί δωρητές έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν. Η πρωτοβουλία έχει ήδη γίνει δεκτή θετικά από την Αμίνα Μοχάμεντ, την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΟΗΕ.

Την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε προειδοποιήσει ότι «εκατομμύρια» ζωές θα κινδυνεύσουν εξαιτίας της covid-19, αν όλος ο κόσμος δεν επιδείξει αλληλεγγύη κυρίως με τις πιο φτωχές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ