ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Εν αναμονή ανακοινώσεων από τον Τραμπ για νέα σκληρά μέτρα

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Εν αναμονή ανακοινώσεων από τον Τραμπ για νέα σκληρά μέτρα

Νέες αποφάσεις στο τέλος μιας περιόδου 15 ημερών αναφορικά «με τον ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού θα λάβουν οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο  Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Δε μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα» έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσιοποίησε νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της COVID-19 στις 16 Μαρτίου, με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωση της νόσου για τις 15 επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την τελευταία καραμέτρηση, στους 34.3534 ανέρχονται πλέον οι ασθενείς του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ και στις 50 πολιτείες, ενώ 414 έχουν πεθάνει.

usa virus


Πηγή: AP Photo

Τουλάχιστον επτά πολιτείες έχουν περισσότερα από 1.000 καταγεγραμμένα κρούσματα

Νέα Υόρκη: 16.887 κρούσματα, 114 νεκροί

Ουάσινγκτον: 2.025 κρούσματα, 95 νεκροί

Νιού Τζέρσι: 1.914 κρούσματα, 20 νεκροί

Καλιφόρνια: 1.488 κρούσματα, 32 νεκροί

Ιλινόις: 1.049, κρούσματα, 9 νεκροί

Μίσιγκαν: 1.035 κρούσματα, 8 νεκροί

Φλόριντα: 1.001 κρούσματα, 2 νεκροί

Απόρρητο σχέδιο Τραμπ για στρατιωτικό νόμο

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Newsweek είχε αποκαλύψει μυστικό σχέδιο του Τραμπ για την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον στρατηγό Τέρενς Ο’Σόνεσι, σε περίπτωση που η κρίση του κορωνοϊού παραλύσει την αμερικανική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολές για να αναλάβει την εξουσία ο αμερικανικός στρατός αν λόγω της εξάπλωσης της ασθένειας ή της βίας, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν μπορεί να μεταβιβάσει την εξουσία στις τοπικές κυβερνήσεις κάθε πολιτείας, όπως είναι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί εδώ και δεκαετίες.

Σε αυτή την περίπτωση, ο 56χρονος στρατηγός Τέρενς Ο’Σόνεσι, πρώην πιλότος, θα γίνει ο ηγέτης των ΗΠΑ. Ο στρατηγός είναι τώρα επικεφαλής της Northcom, τη στρατιωτική αρχή που είναι υπεύθυνη για την άμυνα και προστασία των ΗΠΑ, η οποία δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Την 1η Φεβρουαρίου ο Μαρκ Εσπερ, υπουργός Αμυνας, υπέγραψε τη διαταγή που δίνει την αρμοδιότητα στην Northcom να προχωρήσει με το έκτακτο απόρρητο σχέδιο, αν χρειαστεί. Μέσα στις εντολές, περιλαμβάνονται και αυτές προς τον στρατό στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να προχωρήσει στην εφαρμογή στρατιωτικού νόμου.

Από τα επτά σκέλη του σχεδίου, τα τρία έχουν να κάνουν με τη διάσωση και μεταφορά του Ντόναλντ Τραμπ, του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και των οικογενειών τους, καθώς και του υπουργού Αμυνας και άλλων αρχηγών υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας σε ασφαλή τοποθεσία. Το ίδιο θα κάνουν με τους ηγέτες του Κογκρέσου και τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι βασικές κυβερνητικές λειτουργίες θα μεταφερθούν σε ένα πολεμικό καταφύγιο στο Μέριλαντ.

Το τέταρτο σκέλος με τον κωδικό «Γρανιτένια Σκιά», αφορά αποστολές στο εσωτερικό της χώρας που σχετίζονται με όπλα μαζικής καταστροφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ