ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γιόχανσον: Η Αθήνα αντιτάχθηκε στη μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα

Κορωνοϊός - Γιόχανσον: Η Αθήνα αντιτάχθηκε στη μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα
Φωτογραφία αρχείου Δελτίο τύπου / POOL

Τη μεταφορά των μεταναστών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό από τα κέντρα υποδοχής των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου, που είναι υπερπλήρη, στην ενδοχώρα, ζήτησε από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο Reuters η επίτροπος, η Αθήνα αντιτάχθηκε στο αίτημα αυτό, προβάλλοντας την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν κρούσματα της νέας νόσου στα κέντρα υποδοχής, ενώ ο COVID-19 εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι εργάζονται μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές να συμφωνήσουν σε έκτακτο σχέδιο που θα συμβάλλει στη μείωση του ρίσκου όσο το δυνατόν περισσότερο στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών, όπου επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες

Σύμφωνα με την ίδια, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι και οι ευπαθείς ομάδες θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές στα ελληνικά νησιά. «Θα μπορούσε να είναι μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων από τα ΚΥΤ σε άλλες περιοχές στα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κατάσταση στα ΚΥΤ είναι δραματική, καθώς έχουν σχεδιαστεί για τη φιλοξενία ορισμένων χιλιάδων και φιλοξενούν, σύμφωνα με την Κομισιόν, περίπου 42.000.

Η κατάσταση έχει γίνει δυσκολότερη, από τότε που η Ελλάδα επέβαλε περιορισμούς στην κυκλοφορία την περασμένη εβδομάδα, στους ανθρώπους που μένουν στα ΚΥΤ, για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού.

Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως «χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, παιδιά, νέες μητέρες και άνθρωποι με αναπηρίες είναι παγιδευμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες συνωστισμού στα νησιά, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19».

«Το να αναγκάζεις τους αιτούντες άσυλο να παραμείνουν σε συνθήκες που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους και είναι επιβλαβείς για την ευημερία τους, την υγεία και την αξιοπρέπεια δεν μπορούν να δικαιολογηθούν για λόγους δημόσιας υγείας», προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ