ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πούτιν και Μακρόν μίλησαν για τα μέτρα που λαμβάνουν κατά του ιού

Κορωνοϊός: Πούτιν και Μακρόν μίλησαν για τα μέτρα που λαμβάνουν κατά του ιού
Ludovic Marin/Pool via AP

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού που λαμβάνει ο καθένας στην χώρα του, όπως και για το πώς προσπαθούν να περιορίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από την πανδημία. 

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους στις χώρες τους όπως και για τους όρους μεταφοράς ιατρικού εξοπλισμού.

Οι δύο ηγέτες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν συζήτησαν το θέμα της άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορωνοϊό στην Ρωσία θα αλλάξει σίγουρα προς το καλύτερο, αλλά το ζήτημα βρίσκεται στο πόσο θα διαρκέσει», δήλωσε νωρίτερα Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με επιχειρηματίες.

«Όταν η κατάσταση θα αλλάξει, και σίγουρα θα αλλάξει προς το καλύτερο, 100%» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα βρίσκεται φυσικά στην χρονική διάρκεια και στην μεταξύ μας αποτελεσματική συνεργασία».

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σκληρότητα των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, επιτρέπει να επισπευσθεί η καταπολέμηση του κορωνοϊού.

«Τα μέτρα είναι αναγκαστικά και προσωρινά. Αλλά όσο λιγότερο διαρκέσουν τόσο πιο αποτελεσματικά θα είναι και, για να πούμε την αλήθεια, όσο πιο σκληρά είναι, τότε αυτή η περίοδος (των περιορισμών) θα μειωθεί» δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό θα βελτιωθεί νωρίτερα από δύο-τρεις μήνες.

«Σε μερικές χώρες λένε ότι ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού, τον χαρακτηρίζουν ‘πόλεμο’, θα είναι μακρύς, αλλά όταν βγούμε από αυτή την κατάσταση, και θα βγούμε σίγουρα, ελπίζω ότι αυτό θα γίνει νωρίτερα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απαντώντας σε έναν επιχειρηματία που έκανε την πρόβλεψη ότι όλη αυτή η κρίση θα συνεχισθεί δύο με τρεις μήνες,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ