ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Ινδία από θάνατο γκουρού - Σε καραντίνα 15.000 άνθρωποι

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Ινδία από θάνατο γκουρού - Σε καραντίνα 15.000 άνθρωποι
(AP Photo/Altaf Qadri)

Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα στη βόρεια Ινδία, αφού ενδέχεται να μολύνθηκαν όλοι τους από τον SARS-CoV-2 από έναν Σιχ γκουρού ο οποίος υπέκυψε στην ασθένεια και φέρεται ότι ήταν «υπερδιασπορέας» του νέου κορωνοϊού.

Μετά την επιστροφή του από την Ιταλία (το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη) και τη Γερμανία, ο 70χρονος γκουρού πήγε να κηρύξει σε καμιά δεκαπενταριά χωριά στο κρατίδιο Παντζάμπ. Λίγο αργότερα ασθένησε και πέθανε. Ο θάνατός του σήμανε συναγερμό στην Ινδία. Οι αρχές στέλνουν τρόφιμα στα σπίτια των πιστών που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί και οι οποίοι έχουν τεθεί σε πιο αυστηρή καραντίνα από τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας.

Το πρώτο από τα 15 χωριά αποκλείστηκε στις 18 Μαρτίου. «Εκτιμούμε ότι υπάρχουν 15.000-20.000 κάτοικοι στα αποκλεισμένα χωριά», ανέφερε ο Γκαουράβ Ζαΐν, ένας ανώτατος δικαστικός της περιφέρειας Μπάνγκα, όπου κατοικούσε ο γκουρού. «Ομάδες γιατρών είναι σε επιφυλακή και τους επιτηρούμε» πρόσθεσε.

Ήδη, 90 άνθρωποι που είχαν έρθει σε επαφή με τον γκουρού βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με έναν αξιωματικό της τοπικής αστυνομίας, τον Βινάι Μπουμπλάνι. Αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων άλλων 200 ανθρώπων.

Ο γκουρού και οι δύο συνεργάτες του (που επίσης προσβλήθηκαν) δεν τήρησαν τους κανόνες αυτοαπομόνωσης όταν επέστρεψαν από την Ευρώπη αλλά ξεκίνησαν αμέσως περιοδεία στα χωριά για να κηρύξει το μήνυμά του.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε κατάπληξη στη Ινδία. Ένας λαϊκός τραγουδιστής μάλιστα, που ζει στον Καναδά, ο Σίντου Μούσε Βάλα, έγραψε ένα τραγούδι αφιερωμένο στον γκουρού: «Διέσπειρα την ασθένεια (…) διατρέχοντας το χωριό σαν τον ίσκιο του θανάτου», λένε οι στίχοι του. Το τραγούδι είχε 2,3 εκατομμύρια θεάσεις μέσα σε δύο ημέρες στο διαδίκτυο και ο αρχηγός της αστυνομίας του Παντζάμπ, ο Ντίνκαρ Γκούπτα, προέτρεψε τους κατοίκους να το ακούν ως «προειδοποίηση».

Στην Ινδία του 1,3 δισεκ. κατοίκων, έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα 873 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού και 19 θάνατοι, ένας απολογισμός πολύ μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες. Όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλά κρούσματα δεν διαγιγνώσκονται, λόγω της έλλειψης ειδικών τεστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ