ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Δικαστήριο βάζει «φρένο» στις αποφάσεις Μπολσονάρου για τον κορωνοϊό

Βραζιλία: Δικαστήριο βάζει «φρένο» στις αποφάσεις Μπολσονάρου για τον κορωνοϊό
AP / Eraldo Peres

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας απαγόρευσε το Σάββατο στην κυβέρνηση του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου να διαδίδει μηνύματα που έρχονται σε αντίθεση με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Ρίο ντε Τζανέιρο ελήφθη μετά την προσφυγή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας η οποία ζητούσε να σταματήσει η κυβερνητική εκστρατεία που τιτλοφορείται «Η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει».

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας θα κυκλοφορούσε ένα βίντεο διάρκειας περίπου δύο λεπτών που ενθαρρύνει τους Βραζιλιάνους να μην σταματήσουν τις δραστηριότητές τους, παρά την επιδημία. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, 3.417 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 και 97 πέθαναν.

Η προεδρία επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του διαφημιστικού σποτ, όμως υποστήριξε ότι επρόκειτο για ένα «πειραματικό» βίντεο. Ο γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρου, γιος του προέδρου, ανήρτησε το βίντεο στη σελίδα του στο Facebook την Πέμπτη, απ’ όπου μπορούσε να το δει ο καθένας μέχρι και σήμερα το απόγευμα.

Με την απόφασή του, το δικαστήριο απαγορεύει τη μετάδοση όχι μόνο του συγκεκριμένου σποτ αλλά και «κάθε άλλου που ενθαρρύνει τον πληθυσμό να ακολουθεί συμπεριφορές που δεν βασίζονται αυστηρά στις οδηγίες του υπουργείου Υγείας». Ζητά επίσης από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μην διαδίδουν «πληροφορίες που δεν βασίζονται αυστηρά σε επιστημονικές αποδείξεις».

Η δικαστής Λάουρα Μπάστος Καρβάλιο ζήτησε εξάλλου να μεταδοθεί μέσα σε διάστημα 24 ωρών μια οδηγία που θα εξηγεί ότι η εκστρατεία «Η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει» δεν ανταποκρίνεται σε επιστημονικά κριτήρια και ότι η έκκλησή της δεν πρέπει να ακολουθηθεί.

Ο Μπολσονάρου προσπαθεί να υποβαθμίσει την επιδημία της ασθένειας Covid-19, την οποία χαρακτηρίζει «γριπούλα» και επικρίνει με δριμύτητα τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται από διάφορες Πολιτείες και τοπικές αρχές, ιδίως από τους κυβερνήτες του Σάο Πάουλο και του Ρίο ντε Zανέιρο.

Μιλώντας σε ένα τηλεοπτικό κανάλι, ζήτησε «να επιστρέψει η ομαλότητα» στη χώρα ενώ τακτικά ανεβάζει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνουν διαδηλώσεις κατά της καραντίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ