ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Τον θάνατο σκόρπισαν τρεις βομβίστριες αυτοκτονίας

Νιγηρία: Τον θάνατο σκόρπισαν τρεις βομβίστριες αυτοκτονίας
REUTERS / AFOLABI SOTUNDE

Σε ζώνη θανάτου μετέτρεψαν ένα καταφύγιο στη Νιγηρία δύο βομβίστριες αυτοκτονίας, οι οποίες ανατινάχτηκαν σκορπίζοντας το θάνατο σε 58 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 78.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της περιοχής οι γυναίκες, οι οποίες παρίσταναν τις εκτοπισμένες, εισέβαλαν την Τρίτη στο στρατόπεδο, στην πόλη Ντίκβα στη βορειοανατολική Νιγηρία, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

“Τρεις γυναίκες βομβίστριες εισέβαλαν στο στρατόπεδο γύρω στις 6:30 το πρωί (τοπική ώρα), οι οποίες παρίσταναν τις εκτοπισμένες. Οι δύο από αυτές ανατινάχτηκαν επιτόπου, ενώ η Τρίτη αρνήθηκε όταν συνειδητοποίησε ότι στο στρατόπεδο βρίσκονταν οι γονείς και τα αδέρφια της”, δήλωσε ο επικεφαλής του Φορέα Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, Σατόμι, Αλχατζί Αχμέτ.

Στο εν λόγω στρατόπεδο έχουν βρει καταφύγιο και βρίσκονται υπό στρατιωτική προστασία, περισσότερα από 53.000 θύματα από έξι περιοχές, τα οποία έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της βιαιότητας και της τρομοκρατίας της Ισλαμιστικής Οργάνωσης Μπόκο Χαράμ που δρα στη Νιγηρία.

Η ύποπτη που δεν ανατινάχτηκε ομολόγησε ότι αυτή και οι άλλες δύο γυναίκες είχαν σταλεί από την Μπόκο Χαράμ για να επιτεθούν στο στρατόπεδο, προειδοποιώντας ότι περισσότεροι βομβιστές είναι καθοδόν.

“Είπε στους στρατιωτικούς αξιωματούχους που την ανέκριναν ότι ήταν μερικές από τις γυναίκες που έχουν στρατολογηθεί από την οργάνωση για επιθέσεις στο στρατόπεδο. Προειδοποίησε ότι περισσότερες επιθέσεις σχεδιάζονται, καθώς οι γυναίκες βομβίστριες θα εισβάλλουν με διαφορετικές μεταμφιέσεις”, ανέφερε ο Σατόμι.

Οι επιθέσεις πιστεύεται ότι είναι αντίποινα για την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Μπόκο Χαράμ σε οχυρά της κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, αναφέρει το CNN International, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στρατεύματα εισέβαλαν σε τρία οχυρά της Μπόκο Χαράμ, σκοτώνοντας πάνω από 100 μαχητές και απελευθερώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πάνω από 100 γυναίκες που είχαν απαχθεί και χρησιμοποιούνταν ως σκλάβες του σεξ από εκείνους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Female suicide bombers kill 58 in a Nigerian camp meant to be a safe haven

By Aminu Abubakar, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ