Ο αριθμός των νεκρών στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης αυξήθηκε κατά 237 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, φτάνοντας συνολικά τους 965 αφότου ξέσπασε η πανδημία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Στην Πολιτεία καταγράφηκαν επίσης 7.195 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 59.513.

Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 8.500 ασθενείς, εκ των οποίων οι 2.000 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πρόσθεσε ο κυβερνήτης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Νέα Υόρκη είναι η Πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία στις ΗΠΑ.

Αυστηρή σύσταση όχι καραντίνα

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Υγείας, Δρ. Άντονι Φαούτσι, ένας από τους γνωστότερους ειδικούς λοιμωξιολόγους και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ  δήλωσε στο CNN ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να μην επιβάλει «καραντίνα» σε τμήματα της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι και του Κονέκτικατ και αντ’ αυτού να εκδώσει απλώς ταξιδιωτική σύσταση για την περιοχή, μετά από εντατικές συζητήσεις την προηγούμενη νύχτα μαζί του στον Λευκό Οίκο.

«Μετά από συζητήσεις με τον πρόεδρο καταστήσαμε σαφές και συμφωνήσαμε ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να κάνουμε αυτό που λέμε αυστηρή σύσταση» δήλωσε ο Δρ. Άντονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο CNNi. «Ο λόγος για αυτό είναι ότι δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να πιέσουμε τα πράγματα σε σημείο που θα δημιουργούσαν μεγαλύτερη δυσκολία, ηθικά και με άλλους τρόπους, όταν μπορούμε πιθανώς να πετύχουμε τον ίδιο στόχο».

Ο Fauci δήλωσε ότι περίπου το 56% των νέων λοιμώξεων της χώρας προέρχονται από την περιοχή της Νέας Υόρκης.

Εφιαλτική πρόβλεψη από σύμβουλο του Τραμπ 

Ο Δρ. Άντονι Φαούτσι εξέφρασε την εκτίμηση, με επιφύλαξη όπως επισήμανε, ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν τις 100.000-200.000.

«Με βάση αυτά που βλέπουμε σήμερα, θα έλεγα μεταξύ 100.000-200.000, είπε ο Δρ. Άνθονι Φαούτσι μιλώντας στο CNNi, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα μπορεί να ανέλθουν σε «εκατομμύρια».

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων υπενθύμισε πάντως ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε διάφορες υποθέσεις. «Παρουσιάζουν το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο. Και σε γενικές γραμμές η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση», εξήγησε.

«Δεν έχω δει ποτέ, στις ασθένειες για τις οποίες έχω εργαστεί, να υλοποιείται το χειρότερο σενάριο. Πάντα υπάρχει υπερεκτίμηση», πρόσθεσε.

Οι προβλέψεις της πανεπιστημιακής σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον βασίζονται στην υπόθεση ότι η επιδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της στα μέσα Απριλίου και ότι ο αριθμός των νεκρών, εφόσον συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία, θα ανέλθει γύρω στις 80.000 μέχρι τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, οι νεκροί μπορεί να είναι από 38.000 (ελάχιστο) μέχρι 162.000 (μέγιστος αριθμός).

Συγκριτικά, η επιδημία της γρίπης του 2018-19 σκότωσε 34.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης