ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα η απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα (pics & vid)

Σαν σήμερα η απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα (pics & vid)
Keith Bernstein/Getty Images/Ideal Images

Σε όλα πρώτος. Πρώτος που άνοιξε δικηγορικό γραφείο αποτελούμενο από μαύρους νομικούς, πρώτος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής εκλεγμένος έπειτα από εκλογική διαδικασία που δεν χαρακτηρίστηκε από φυλετικούς διαχωρισμούς, πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, πρώτος ηγέτης που κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον ξένων πολιτικών προς τη χώρα του.

Ο Νέλσον Μαντέλα ή "Μαντίμπα" ή "Τάτα" δεν περιορίστηκε μόνο στο να εμπνεύσει τους συμπολίτες του και να ενώσει έναν διχασμένο λαό, αλλά μπόρεσε να διδάξει την αξία της ειρήνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

nm6

Oryx Media Archive/Gallo Images/Getty Images/ideal Images

Γεννημένος στις 18 Ιουλίου του 1918 στο μικροσκοπικό χωριό Μβέζα, ο Ρολιλάχλα Μαντέλα άκουσε για πρώτη φορά το «Νέλσον» από έναν δάσκαλο, την πρώτη του ημέρα στο σχολείο. Πνεύμα ανήσυχο από μικρή ηλικία, ο άνθρωπος που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως πατέρας ενός έθνους (Τάτα) αποφάσισε να ακολουθήσει σπουδές Νομικής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Σε αυτή την κρίσιμη ηλικία ήταν που άρχισε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Το 1944 έγινε μέλος της οργάνωσης Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο ιδρύοντας με άλλους συντρόφους του τη Νεολαία της (ANC).

Η ενασχόλησή του με την πολιτική τον έβαλε στο στόχαστρο του καθεστώτος και δεν άργησε να φτάσει η στιγμή που θα ερχόταν αντιμέτωπος με το δικαστικό σύστημα του Απαρτχάιντ. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την καταπολέμηση του Απαρτχάιντ, κατηγορήθηκε για εσχάτη προσοδία και δικάστηκε. Παρότι οι κατηγορίες κατέπεσαν, είχε ήδη μπει στο «μάτι» του καθεστώτος. Η σύλληψή του με την κατηγορία του σαμποτάζ και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης και η επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης το 1964 ήρθαν ως φυσιολογικά επακόλουθα.

nm1

Joanne Rathe/The Boston Globe via Getty Images/Ideal Images

Επί 27 ολόκληρα χρόνια, ο Νέλσον Μαντέλα παρακολουθούσε τις εξελίξεις αρχικά από το Ρόμπεν Άιλαντ, στη συνέχεια από τη φυλακή Πόλσμουρ και αργότερα από τη φυλακή Βίκτορ Βέστερ. Αν και εβρισκόμενος μέσα σε μικροσκοπικά κελιά, ο «Μαντίμπα» κατάφερε να γίνει το παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα. Η διεθνής εκστρατεία των μελών του ANC κατά του Απαρτχαϊντ σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το καθεστώς της Νοτίου Αφρικής, οδήγησαν στην απελευθέρωση του Μαντέλα.

nm2

Jurgen Schadeberg/Getty Images/Ideal Images

Το τέλος του Άπαρτχαϊντ πλησίαζε. Στις εκλογές του 1994, ο Μαντέλα εξελέγη από το νέο Κοινοβούλιο ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας. Η Νότια Αφρική άλλαζε σελίδα και ο αγώνας για φυλετική ισότητα επιτέλους δικαιωνόταν.

nm4

Media24 Archives/Gallo Images/Getty Images/Ideal Images

Ο Μαντέλα τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1993 (μαζί με τον τότε πρόεδρο της χώρας Φρέντερικ ντε Κλερκ), αλλά μεγαλύτερη αναγνώριση για τον αγώνα του ενδεχομένως και να αποτελεί η παγκόσμια συγκίνηση για την είδηση του θανάτου του, σε ηλικία 95 ετών, στις 5 Δεκεμβρίου του 2013. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν 90 πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο έδωσαν το «παρών» σε ειδική τελετή προς τιμήν του στο Γιοχάνεσμπουργκ.

nm5

Oryx Media Archive/Gallo Images/Getty Images/Ideal Images

Σαν σήμερα, στις 11 Φεβρουαρίου του 1990, ο Νέλσον Μαντέλα απελευθερωνόταν από τις φυλακές Βίκτορ Βέρστερ και μιλώντας ενώπιον χιλιάδων ενθουσιασμένων συμπατριωτών του, δήλωνε αφοσίωση στο όραμά του για ειρήνη και ισότητα ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους. Ήταν η αρχή της ολοκληρωτικής του αντεπίθεσης...

*Με πληροφορίες από: Mandela: The Authorised Biography, Long Walk to Freedom (1995), Wikipedia, sansimera.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ