ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Αυτοσχέδια νοσοκομεία στο Σέντραλ Παρκ και στο λιμάνι της Νέας Υόρκης

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Αυτοσχέδια νοσοκομεία στο Σέντραλ Παρκ και στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
(AP Photo/Mary Altaffer)

Σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο μετέτρεψε η Νέα Υόρκη ένα πάρκο στο Σέντραλ Παρκ, καθώς και ένα πλοίο του Ναυτικού στο λιμάνι, σε μια προσπάθεια των Αρχών να ενισχύσουν το σύστημα Υγείας, που κατακλύζεται από νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Στο πάρκο στην άνω ανατολική μεριά, στο οποίο ο κόσμος συνήθως κάνει πικ νικ και ηλιοθεραπεία, στήθηκε την Κυριακή ένα νοσοκομείο με 68 κλίνες προκειμένου να λειτουργήσει ως μονάδα εντατικής θεραπείας. Επιπλέον, από το πρωί της Δευτέρας, το πλοίο USNS Comfort παρέχει άλλα 1.000 νοσοκομειακά κρεβάτια.

Επιπλέον, το Σώμα των Μηχανικών του Στρατού μετασχημάτισε το Συνεδριακό Κέντρο του Μανχάταν στο Javits, σε ένα προσωρινό νοσοκομείο 1.000 κλινών. Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο έθεσε ως στόχο την κατασκευή ενός προσωρινού νοσοκομείου 1.000 ασθενών σε κάθε έναν από τους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης καθώς και στις κοντινές πόλεις Ουέστσεστερ, Ρόκλαντ, Νασάου και Σάφλοκ.

Τα αυτοσχέδια νοσοκομεία είναι μερικά παραδείγματα για το πώς η Νέα Υόρκη χρησιμοποιεί κάθε δυνατή μέθοδο για να ενισχύσει το σύστημά της, καθώς αναμένει κορύφωση της πανδημίας σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων νοσηλείων διπλασιάζεται περίπου κάθε έξι ημέρες, πιο αργά σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι νέες νοσηλείες διπλασιάζονταν κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

«Έτσι, ενώ ο συνολικός αριθμός ανεβαίνει, ο ρυθμός διπλασιασμού είναι πραγματικά μειωμένος», δήλωσε ο Κουόμο.

Ο Κουόμο υπογράμμισε μια λύση δύο σημείων στην επιδημία του κορωνοϊού: την αύξηση της ικανότητας φροντίδας για όσους αρρωσταίνουν, και την μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Το πλοίο USNS Comfort, στελεχωμένο με ιατρικό προσωπικό, θα δέχεται ασθενείς που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της πόλης και να στραφούν σε τέτοιους ασθενείς.

Τη Δευτέρα, ο Κουόμο ζήτησε από ιατρικό προσωπικό που εργάζεται σε περιοχές λιγότερο επηρεασμένες από τον ιό, να πάνε στη Νέα Υόρκη για να βοηθήσουν, λέγοντας ότι η Νέα Υόρκη θα ανταποδώσει τη χάρη.

Η πόλη έλαβε όλους τους αναπνευστήρες που της είχε υποσχεθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς και προστατευτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων περίπου 9 εκατ. μασκών και πάνω από 1.5 εκατ. γαντιών. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες περί ελλείψεων.

«Δεν είναι αρκετά. Υπάρχουν τόσοι πολλοί ασθενείς που είναι αδύνατο να ανταποκριθείς στη ζήτηση», δήλωσε στο CNNi γιατρός στο τμήμα αναισθησιολογίας στο νοσοκομείο του Λονγκ Άιλαντ.

Για τους επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας, πολλοί από τους οποίους επαναχρησιμοποιούν εξοπλισμό μιας χρήσης, οι προμήθειες αποτελούν την καλύτερη γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των ίδιων των ιών, αλλά και την εξάπλωσή τους στους ασθενείς.

Τα δωμάτια επειγόντων στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης εξυπηρετούν διπλάσιο αριθμό απ’ότι συνήθως και οι ΜΕΘ τους είναι τριπλάσιες, δήλωσε ο Δρ. Μίτσελ Κατζ, Διευθύνων Σύμβουλος της NYC Health + Hospitals.

Ακόμη 500 νοσηλευτές με συμβάσεις προστέθηκαν στο σύστημα Υγείας αυτή την εβδομάδα, ενώ άλλοι 500 αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο.

Η πόλη θα συνεχίσει να μετακινεί προσωπικό για να βοηθήσει κάθε νοσοκομείο που έχει ανάγκη κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, πρόσθεσε ο ντε Μπλάσιο.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Brookdale στο Μπρούκλιν, στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το CNNi, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, νοσοκομειακά κρεβάτια γεμίζουν τους διαδρόμους στις εντατικές και το νεκροτομείο αδυνατεί να δεχτεί άλλα πτώματα από τον νέο κορωνοϊό.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης έγινε από «ηθική ευθύνη», υποχρεωτικό, με τον ντε Μπλάσιο να ανακοινώνει πως όσοι παραβιάζουν τους κανόνες θα λαμβάνουν πρόστιμα από 250 έως 500 δολάρια.

Οι έλεγχοι πλέον για την εφαρμογή του μέτρου έχουν γίνει πιο εντατικοί.

New York's Central Park and harbor are now home to makeshift hospitals

ΔΗΜΟΦΙΛΗ