ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η δικη 94χρονου πρώην δεσμοφύλακα των Ες-Ες στο Άουσβιτς

Ξεκίνησε η δικη 94χρονου πρώην δεσμοφύλακα των Ες-Ες στο Άουσβιτς
Γερμανοί αστυνομικοί συνοδεύουν τον 94χρονο πρώην δεσμοφύλακα των SS στο Άουσβιτς, Ράινχολντ Χάνινγκ (Reinhold Hanning), την πρώτη ημέρα της δίκης του στο Ντέτμολντ (Detmold) της Γερμανίας, στις 11 Φεβρουαρίου 2016. Ο Χάνινγκ κατηγορείται ως συνεργός στη θανάτωση τουλάχιστον 170.000 ανθρώπων. Η δίκη αυτή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τέσσερις παρόμοιες που ενδέχεται να είναι και οι τελευταίες λόγω της προχωρημένης ηλικίας των κατηγορουμένων REUTERS/Bernd Thissen/Pool

Μετά από 74 χρόνια βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Ράινχολντ Χάνινγκ (Reinhold Hanning), δεσμοφύλακας των Ες-Ες στο Άουσβιτς της Πολωνίας.

Η δίκη του 94χρονου πλέον άντρα, έγινε σήμερα στo Ντέτμολντ (Detmold), πόλη της δυτικής Γερμανίας, έπειτα από κατηγορίες της εισαγγελίας του Ντόρτμουντ και 38 ακόμη ενάγοντων από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, του Καναδά, του Ισραήλ και της Ουγγαρίας. Λόγω προχωρημένης ηλικίας οι δίκες θα διαρκούν δύο ώρες ημερησίως.

Οι εισαγγελείς μίλησαν για οικειοθελή ένταξη του Χάνινγκ στα Βάφεν Ες-Ες σε ηλικία 18 ετών. Αρχικά, ο κατηγορούμενος πολέμησε για δύο χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη και έπειτα μετατέθηκε τον Ιανουάριο του ‘42, στο Άουσβιτς μέχρι τον Ιούνιο του ‘44. Ο πρώην δεσμοφύλακας κατηγορείται για συνεργία σε εξόντωση περίπου 170.000 ανθρώπων. Οι γερμανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο ναζιστικός μηχανισμός εξόντωσης βασιζόταν στους φύλακες, οι οποίοι διευκόλυναν την σφαγή των κρατουμένων.

Εκτός από το Άουσβιτς, ο Χάνινγκ υπηρέτησε και στο στρατόπεδο του Μπίρκεναου (Birkenau), όπου δολοφονήθηκαν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε θαλάμους αερίων. Ο ίδιος κατέθεσε πως ήταν όντως φύλακας, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία για εμπλοκή στην Τελική Λύση, το σχέδιο εξόντωσης Εβραίων, του Χίτλερ.

Η Έρνα ντε Βρις (Erna de Vries), επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, έρχεται να συμπληρώσει τη σημερινή δίκη με τη θλιβερή ιστορία της από το Άουσβιτς το ’43. Η τότε 23 ετών κοπέλα σώθηκε από τον θάλαμο αερίων και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο εργασίας, ωστόσο, δεν έμαθε ποτέ πώς πέθανε η μητέρα της. Τα μόνα λόγια που έχει συγκρατήσει από αυτή είναι πως πρέπει να ζήσει για να διηγηθεί τι είδε και πέρασε .

Τον Ράινχολντ Χάνινγκ, όπως και άλλους κατήγορους από την εποχή εκείνη, διώκει ο κυνηγός Ναζί, Εφραίμ Ζούροφ (Efraim Zuroff), υπεύθυνος ερευνών για εγκλήματα πολέμου στο Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ (Simon Wiesenthal) στην Ιερουσαλήμ. Ο ίδιος δηλώνει πως η ηλικία δεν σβήνει τις φρικαλεότητες ανθρώπων. Όλοι πρέπει να τιμωρηθούν για τα εγκλήματά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ