ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ευρώπη: 40.768 νεκροί σε σύνολο 574.525 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Κορωνοϊός - Ευρώπη: 40.768 νεκροί σε σύνολο 574.525 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Julien Chatellier/Dicod via AP

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό στην Ευρώπη και τα τρία τέταρτα από αυτούς τους θανάτους καταγράφηκαν στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 19.20 σήμερα (ώρα Ελλάδας), με 40.768 νεκρούς σε σύνολο 574.525 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του Covid-19.

Η Ιταλία μετρά 14.681 νεκρούς, η Ισπανία αριθμεί 10.935 και στη Γαλλία ανέρχονται σε 5.387.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ουσιαστικά παραλύσει την παγκόσμια οικονομία.

Οι δηλώσεις του Λεμέρ έγιναν σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup εν μέσω εντάσεων μεταξύ των κρατών-μελών της νότιας και της βόρειας ΕΕ για το εύρος του πακέτου βοήθειας αναφορικά με την κρίση του κορωνοϊού.

Δήλωσε επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) – το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ευρωζώνης—θα πρέπει να αξιοποιηθεί «χωρίς όρους» και «χωρίς να το συνοδεύει κάποιο στίγμα».

Σε καραντίνα ο μισός πληθυσμός του πλανήτη

Την ίδια ώρα, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, δηλαδή 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, καλούνται ή εξαναγκάζονται από τους ηγέτες τους να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για να καταπολεμηθεί η διασπορά του κορωνοϊού, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο από τη βάση δεδομένων του.

Τα μέτρα αυτά - συνιστώμενος ή υποχρεωτικός περιορισμός, απαγόρευση της κυκλοφορίας, καραντίνα - αφορούν περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη. Με την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη μπαίνει πλέον σε καραντίνα το 50% της ανθρωπότητας, που εκτιμάται από τον ΟΗΕ σε 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2020.

Οι περισσότεροι - τουλάχιστον 2,78 δισεκατομμύρια κάτοικοι 49 χωρών και εδαφών - υπόκεινται σε εντολή υποχρεωτικού περιορισμού.

Καμία περιοχή του κόσμου δεν έχει εξαιρεθεί: η Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία...), η Ασία (Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα...), η Μέση Ανατολή (Ιράκ, Ιορδανία , Λίβανος, Ισραήλ...), η Αφρική (Νότια Αφρική, Μαρόκο, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάμπουε ...), η Αμερική (Κολομβία, Αργεντινή, Περού, μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών...) η Ωκεανία (Νέα Ζηλανδία).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ