ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Μαύρη» μέρα για τη Νέα Υόρκη

Κορωνοϊός: «Μαύρη» μέρα για τη Νέα Υόρκη
AP Photo

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης κατέγραψε 731 θανάτους που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, στον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό μετά την έναρξη της επιδημίας στην πολιτεία, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, κάνοντας λόγο παράλληλα για μια διαφαινόμενη σταθεροποίηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων στην πολιτεία ήταν το Σάββατο, με 630 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Η πολιτεία, επίκεντρο της νόσου στις ΗΠΑ, έχει καταγράψει πλέον συνολικά 5.489 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας δηλαδή το ήμισυ των συνολικών θανάτων εξαιτίας του Covid-19 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον Κουόμο.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης αναφέρθηκε σε κάποια πιο ενθαρρυντικά στοιχεία, ιδίως στον μέσο όρο των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία τις τελευταίες τρεις ημέρες.

«Αν δείτε τον μέσο όρο των τριών ημερών, αυτό είναι καλό νέο», τόνισε κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης για την κρίση.

Οι προβλέψεις δείχνουν επίσης ότι «φτάνουμε σε ένα σταθερό επίπεδο στο συνολικό αριθμό των νοσηλειών», δήλωσε ο κυβερνήτης. «Βλέπουμε την αύξηση, και βλέπουμε ότι αρχίζει να μειώνεται».

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η τάση φαίνεται να βελτιώνεται.

«Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα», αλλά «τις δύο τελευταίες ημέρες κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει (...) βλέπουμε μια μικρή βελτίωση στην ανάγκη για αναπνευστήρες», είπε.

«Τα καλά νέα είναι ότι αυτό μας δίνει επιπλέον χρόνο. Μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε περισσότερους αναπνευστήρες και να αντέξουμε περισσότερο χρόνο, γι 'αυτό είναι πολύ καλά νέα», ανέφερε ο ντε Μπλάζιο, ζητώντας την αυστηρή συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές για κοινωνική αποστασιοποίηση και περιορισμό στις μετακινήσεις.

Η Νέα Υόρκη μάχεται επί δύο εβδομάδες για να αυξήσει τις νοσοκομειακές της δυνατότητες και να αποκτήσει περισσότερους προστατευτικούς εξοπλισμούς και αναπνευστήρες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την συρροή ασθενών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης το πλοίο του πολεμικού ναυτικού USNS Comfort, χωρητικότητας 1.000 κλινών και έχει εγκαταστήσει νοσοκομείο στο συνεδριακό κέντρο του κέντρου Τζάβιτς στο Μανχάταν, με περισσότερες από 2.500 κλίνες.

Ο Κουόμο δήλωσε πως συνεργάζεται με τους κυβερνήτες του Νιού Τζέρσεϊ και του Κονέκτικατ για ένα σχέδιο επανέναρξης της ζωής μόλις υποχωρήσει η κρίση.

Επικριτικός ο Τραμπ απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε σφόδρα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατηγορώντας τον ΠΟΥ ότι παραείναι χαλαρός με την Κίνα και εκδίδει κακές συστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Ο ΠΟΥ πραγματικά τα έκανε μαντάρα», έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet.

«Για κάποιο λόγο, αν και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, είναι όμως πολύ κινεζο-κεντρικός. Θα το εξετάσουμε αυτό. Ευτυχώς, απέρριψα τις συστάσεις τους να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα στην Κίνα. Γιατί μας έδωσαν μια τόσο εσφαλμένη σύσταση;».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Reuters να απαντήσει σχετικά.

Την 31η Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ συνέστησε στις χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους παρά την επιδημία, αν και σημείωνε ότι τα κράτη έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέτρα στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Την ίδια ημέρα, η διοίκηση Τραμπ ανακοίνωσε περιορισμούς στα ταξίδια από την Κίνα.

Αμερικανοί συντηρητικοί ασκούν ολοένα και δριμύτερη κριτική στον ΠΟΥ, υποστηρίζοντας ότι στηρίχθηκε σε εσφαλμένα στοιχεία από την Κίνα σχετικά με την επιδημία του νέου κορvνοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο ζήτησε την παραίτηση του διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με το επιχείρημα ότι «επέτρεψε στο Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τον ΠΟΥ για να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα».

Τι πήγε στραβά στην πρόληψη της κρίσης

Όπως και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές επί μακρόν διαβεβαίωναν τους πολίτες ότι ο κίνδυνος ήταν μικρός, την ώρα που ο SARS-CoV-2 ήδη εξαπλωνόταν, χωρίς να ανιχνεύεται.

Μετά, προκάλεσαν σύγχυση με τα διαγνωστικά τεστ και απέρριψαν τη χρήση μάσκας για να περιοριστούν οι μολύνσεις. Και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν φρόντισε να κάνει επαρκή αποθέματα αναπνευστικών συσκευών και ιατρικού εξοπλισμού.

Η υποβάθμιση του κινδύνου από τον Αμερικανό πρόεδρο, μέχρι και τον Μάρτιο, καθυστέρησε τη συνειδητοποίηση ότι η χώρα δεν θα γλίτωνε από τον «αόρατο εχθρό», όπως τον αποκαλεί τώρα. Ωστόσο, στις 10 Φεβρουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε την ελπίδα ότι ο κορωνοϊός θα είχε κάνει τον κύκλο του και θα είχε εξαφανιστεί μέχρι τον Απρίλιο.

Το πολιτικό σύστημα, αυτό της ομοσπονδίας 50 Πολιτειών με επικεφαλής, η καθεμιά τους, έναν κυβερνήτη ο οποίος έχει εξουσίες σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, ήταν ένα άλλο στοιχείο που ενίσχυσε τον σκεπτικισμό του προέδρου με βάση τις κομματικές γραμμές και καθυστέρησε τη λήψη μέτρων που θεωρούνται από τους επιδημιολόγους τα πιο αποτελεσματικά: την τήρηση αποστάσεων και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Το αποτέλεσμα είναι ένα πάτσγουορκ «οδηγιών», όπως το χαρακτήρισε η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων ενθαρρύνθηκε και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τον πρόεδρο: για παράδειγμα, ο παρουσιαστής Σον Χάνιτι, από τις «βεντέτες» του συντηρητικού Fox News, μέχρι και τις 9 Μαρτίου μιλούσε για μια «νέα φάρσα» στόχος της οποίας ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ το νέο επίκεντρο της πανδημίας - Τι πήγε στραβά στην πρόληψη της κρίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ