ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 23 Απριλίου για τα οικονομικά μέτρα

Κορωνοϊός: Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 23 Απριλίου για τα οικονομικά μέτρα
(AP Photo/Virginia Mayo)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε σήμερα ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για τις 23 Απριλίου, με αντικείμενο την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Είναι ώρα θα θέσουμε τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε σε ανακοίνωση, μετά τη συμφωνία του επιτεύχθηκε από τους Ευρωπαίους υπουργούς για μια κοινή απάντηση στην κρίση, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη».

Η δήλωση του κ. Μισέλ έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup, βάσει των οποίων η Ελλάδα αποκτά πρόσβαση σε φθηνή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση άνω των 6 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί και από τα τρία διαφορετικά δίχτυα ασφαλείας που έθεσε σε λειτουργία η ευρωζώνη.

Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) εκτιμάται ότι θα μπορεί να αντλήσει έως και 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 2% του ΑΕΠ της στο τέλος του 2019. Από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 100 δισ. ευρώ που θα στηρίξει προγράμματα απασχόλησης, εκτιμάται ότι θα μπορεί κατ΄ ελάχιστον να αξιοποιήσει 1 δισ. ευρώ, όντας η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη ζώνη του ευρώ σήμερα. Ακόμη, από το τρίτο δίχτυ ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 200 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα μπορέσει να αξιοποιήσει χρηματοδότηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ που θα διοχετευθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν κρύβουν πως προσδοκούν περισσότερα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και στη βάση αυτή επενδύουν στο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) που αποφάσισε χθες η Ευρωομάδα και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», αλλά και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Το ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup αφήνει ανοικτές πολλές δυνατότητες για «βραχυχρόνιες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες», ωστόσο συνδέει το ύψος των παρεμβάσεων με το αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Σταϊκούρας: Τι κέρδισε η Ελλάδα και ο νότος από το Eurogroup

«Ικανοποιητική» και «προϊόν συμβιβασμών», χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ τόνισε ότι «καμία χώρα δεν πέτυχε στο σύνολό τους τις διεκδικήσεις της».

Όσον αφορά στο ευρωομόλογο, εξήγησε τη σημασία των λέξεων «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία» που για να συμπεριληφθούν στο κείμενο συμπερασμάτων χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις για περισσότερο από πέντε ώρες.

Τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ότι ήταν κάτι που επιδίωξε τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες του νότου, προκειμένου να είναι ανοιχτές οι επιλογές για το μέλλον και ότι, όπως είπε και ο κ. Σεντένο, «υπάρχουν χώρες που θέλουν και άλλες που δεν θέλουν και υπάρχει παραπομπή στους ηγέτες της ΕΕ».

Ο υπουργός εξήγησε ότι η Ευρώπη απάντησε γρήγορα και αποφασιστικά στο πρώτο βασικό ζήτημα, που αφορά την ελευθερία κινήσεων των χωρών:

  • Εξαιρούνται από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους οι λεγόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές, δηλαδή όποια επιπλέον δαπάνη και επιπλέον επιδόματα για την ανεργία που αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη.
  • Εξαιρούνται επιπλέον δαπάνες για τη δημοσία υγεία, για τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, για τις θέσεις απασχόλησης αλλά και την κοινωνική συνοχή.

«Αυτές οι αποφάσεις ήταν πολύ σημαντικές και για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Στο δεύτερο βασικό ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη, δηλαδή ποιος θα χρηματοδοτήσει τις δαπάνες αυτές, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις «πολύ σημαντικές» αποφάσεις της ΕΚΤ και στα 540 δισ. ευρώ που προσθέτει η Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, οι αποφάσεις αφορούν σε αυξημένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, προσωρινό πρόγραμμα για θέσεις απασχόλησης και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής προσαρμοσμένης όμως στις τρέχουσες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα για τη μετα-κορωνοϊού εποχή απαιτούνται εργαλεία επανεκκίνησης της οικονομίας από το Ταμείο Ανάπτυξης.

«Η κρίση δεν θα περάσει σε 2-3 μήνες, θα είναι πιο βαθιά. Χρειάζονται πιο ριζικές λύσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τόνισε πως δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή «και αυτή δεν είναι το τέλος Απριλίου».

«Εκ του αποτελέσματος», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, «έχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση κάνει όσα έχει υποσχεθεί και θεωρεί σωστά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ