ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: 917 νέοι θάνατοι - Εντείνεται η κριτική για ελλείψεις στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός - Βρετανία: 917 νέοι θάνατοι - Εντείνεται η κριτική για ελλείψεις στα νοσοκομεία
AP Photo/Frank Augstein

Άλλοι 917 άνθρωποι που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 9.875. Συνολικά 78.991 άτομα έχουν διαγνωστεί θετικά για τον Covid-19

Στους 8.937 ανέρχονται πλέον οι νεκροί λόγω του νέου κορωνοϊού στην Αγγλία, μετά την επίσημη ανακοίνωση των αρχών για 823 νέους θανάτους το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Πρόκειται για ασθενείς ηλικίας από 11 έως 102 ετών, ενώ 33 από τους ασθενείς που κατέληξαν τις τελευταίες 24 ώρες δεν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Στη Βόρεια Ιρλανδία ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 107, καθώς σήμερα, Σάββατο, οι αρχές ανακοίνωσαν 15 νέους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανάκοίνωσε 128 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 1.717.

Κατά τη σημερινή ανακοίνωση των αρχών, στη Σκωτία, 202 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων να ανέρχεται στους 5.590.

Έντονη είναι κριτική που δέχεται η βρετανική κυβέρνηση αναφορικά με τον απαραίτητο εξοπλισμό των εργαζομένων στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο, «η ζωή των γιατρών τίθεται σε κίνδυνο» καθώς οι προμήθειες εξοπλισμού ατομικής προστασίας στο Λονδίνο και στο Γιορκσάιρ βρίσκονται σε «επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα», σύμφωνα με την Βρετανική Ιατρική Εταιρεία, η οποία λέει ότι η ζωή των γιατρών τίθεται σε κίνδυνο.

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τη σχέση μεταξύ έλλειψης εξοπλισμού ατομικής προστασίας και οποιουδήποτε από τους 19 θανάτους υγειονομικών, λόγω της νόσοου Covid-19.

Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάνει «πολύ καλή πρόοδο» στην ανάρρωσή του από τον κορωνοϊό, δήλωσε το γραφείο του.

Ο ίδιος βγήκε από την μονάδα εντατικής θεραπείας, μετά από τρεις νύχτες την Πέμπτη, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο δήλωσε την Παρασκευή, ότι κατάφερε να αρχίσει το βάδισμα, παρά το γεγονός ότι η ανάρρωσή του βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο.

«Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να κάνει πολύ καλή πρόοδο» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ