ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Η Κίνα λογοκρίνει τις έρευνες για τον κορωνοϊό, εν μέσω της διαμάχης με τις ΗΠΑ

CNNi: Η Κίνα λογοκρίνει τις έρευνες για τον κορωνοϊό, εν μέσω της διαμάχης με τις ΗΠΑ
AP Photo

Περιορισμούς στη δημοσιοποίηση των ακαδημαϊκών ερευνών αναφορικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού επιβάλει πλέον η Κίνα, σύμφωνα με κεντρική κυβερνητική ντιρεκτίβα και με online οδηγίες δύο κινεζικών πανεπιστημίων, οι οποίες πλέον έχουν αποσυρθεί από το internet. 

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, όλα τα ακαδημαϊκά έγγραφα σχετικά με το Covid-19 θα υποβάλλονται πλέον σε πρόσθετο έλεγχο πριν υποβληθούν προς δημοσίευση. Οι μελέτες σχετικά με την προέλευση του ιού θα υφίστανται μάλιστα επιπλέον έλεγχο και θα πρέπει να εγκριθούν από κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, οι οποίες ωστόσο πλέον έχουν διαγραφεί από το internet.

Ένας ιατρικός εμπειρογνώμονας στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος συνεργάστηκε με ερευνητές της ηπειρωτικής χώρας, για να δημοσιεύσει μια κλινική ανάλυση των περιπτώσεων του Covid-19 σε ένα διεθνές ιατρικό περιοδικό, δήλωσε ότι το έργο του δεν υποβλήθηκε σε τέτοιο έλεγχο τον Φεβρουάριο.

Ο αυξημένος έλεγχος φαίνεται να είναι η τελευταία προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει το αφήγημα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 100.000 ζωές και έχει μολύνει 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Από τα τέλη Ιανουαρίου, οι Κινέζοι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει μια σειρά από μελέτες Covid-19 σε σημαντικά διεθνή ιατρικά περιοδικά. Ορισμένα ευρήματα σχετικά με πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού - όπως πότε έγινε η μετάβαση από άνθρωπο σε άνθρωπο - έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον επίσημο κυβερνητικό απολογισμό της επιδημίας και πυροδότησαν διαμάχες στα κινεζικά κοινωνικά μέσα.

Και τώρα, οι κινεζικές αρχές φαίνεται να αυστηροποιούν τις δημοσιεύσεις αναφορικά με την έρευνα για τον Covid-19.

Ένας Κινέζος ερευνητής, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω φόβου για αντίποινα, δήλωσε ότι η κίνηση αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη που πιθανώς παρεμποδίσει την σημαντική επιστημονική έρευνα.

«Πιστεύω ότι είναι μια συντονισμένη προσπάθεια της κινεζικής κυβέρνησης να ελέγξει τα δημοσιεύματα και να τα διαμορφώσει σαν ο ιός να μην ξέσπασε στην Κίνα», δήλωσε ο ερευνητής στο CNNi. «Kαι δεν νομίζω ότι θα ανέχονταν πραγματικά οποιαδήποτε αντικειμενική μελέτη για να διερευνήσουν την προέλευση αυτής της νόσου».

Αυξημένος έλεγχος

Σύμφωνα με την οδηγία που εκδίδεται από το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, «οι επιστημονικές εργασίες για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού πρέπει να ελέγχονται αυστηρά και στενά».

Η οδηγία καθορίζει τα επίπεδα έγκρισης των εν λόγω εγγράφων, ξεκινώντας από τις ακαδημαϊκές επιτροπές των πανεπιστημίων. Στη συνέχεια, πρέπει να σταλούν στην υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, η οποία στη συνέχεια διαβιβάζει τα έγγραφα σε μια ομάδα εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εξέταση. Μόνο μετά την ακρόαση των πανεπιστημίων από την ομάδα εργασίας, τα χαρτιά μπορούν να υποβληθούν στα επιστημονικά περιοδικά.

Άλλες εργασίες σχετικά με το Covid-19 θα ελέγχονται από τις ακαδημαϊκές επιτροπές των πανεπιστημίων, βάσει προϋποθέσεων όπως η «ακαδημαϊκή αξία» της μελέτης και εάν είναι σωστό το «χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης».

Η οδηγία βασίζεται σε οδηγίες που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στις 25 Μαρτίου του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πρόληψη και τον έλεγχο του Covid-19.

Το έγγραφο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή το πρωί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης, ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας.

Όταν το CNNi κάλεσε τον αριθμό επαφής που υπήρχε στο τέλος της ειδοποίησης, ένας υπάλληλος του τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας επιβεβαίωσε ότι εξέδωσε την οδηγία.

«Δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί - είναι ένα εσωτερικό έγγραφο», δήλωσε ο υπάλληλος, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά του. Λίγες ώρες αργότερα, η συγκεκριμένη ανάρτηση αφαιρέθηκε από το σάιτ του Πανεπιστημίου Fudan.

Το Πανεπιστήμιο Γεωπονίας της Κίνας στη Γουχάν δημοσίευσε επίσης μια παρόμοια ανακοίνωση σχετικά με την πρόσθετη εξέταση εγγράφων σχετικών με τον Covid-19. Η σελίδα έχει διαγραφεί, αλλά μια προσωρινά αποθηκευμένη έκδοσή της παραμένει διαθέσιμη.

Ο Κινέζος ερευνητής που μίλησε στο CNNi δήλωσε ότι η ειδοποίηση εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, προσθέτοντας ότι μόνο η έρευνα για τον Covid-19 υπόκειται στους συμπληρωματικούς ελέγχους.

Ο David Hui Shu-cheong, ειδικός περί ιώσεων του αναπνευστικού στο κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι δεν αντιμετώπισε κανένα πρόσθετο έλεγχο όταν αυτός και μια ομάδα κινέζων ερευνητών της ηπειρωτικής χώρας δημοσίευσαν μια κλινική ανάλυση των περιπτώσεων Covid-19 στην New England Journal of Medicine τον Φεβρουάριο.

«Η διαδικασία ήταν πολύ απλή», είπε στο CNNi μέσω τηλεφώνου. «Δεν υπήρχε καθόλου κανένας περιορισμός».

«Δεν ξέρω αν είναι επειδή μερικοί ερευνητές δημοσίευσαν κάτι που θεωρείται ευαίσθητο στο εσωτερικό της Κίνας. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό οφείλεται στη διαμάχη σχετικά με την προέλευση του ιού αργότερα με αποτέλεσμα και μη ευαίσθητα πράγματα, να γίνονται επίσης ευαίσθητα».

Προέλευση του ιού

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Γουχάν ανέφερε τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού, που συνδέθηκαν από τις Αρχές με μια αγορά θαλασσινών στην πόλη. Οι επιστήμονες στην Κίνα και στη Δύση δήλωσαν τότε ότι ο ιός είναι πιθανό να προέρχεται από νυχτερίδες και να μεταπήδησαν στους ανθρώπους από έναν ενδιάμεσο ξενιστή - όπως ακριβώς και ο «ξάδελφος» που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2002 και το 2003.

Ωστόσο, τμήματα των κινεζικών κοινωνικών αλλά ακόμη και η κυβέρνηση της χώρας φαίνεται να έχουν ξεκινήσει μια συντονισμένη εκστρατεία για την αμφισβήτηση της προέλευσης του ιού.

Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν έχει υπάρξει κανένα συμπέρασμα σχετικά με την ακριβή προέλευση του ιού. Τον περασμένο μήνα, ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, προωθούσε μια συνωμοσία στο Twitter ότι ο ιός προέρχεται από τις ΗΠΑ και εισήχθη στην Κίνα από τον αμερικανικό στρατό.

Ο Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η προέλευση του κορωνοϊού έχει γίνει ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στην Κίνα.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγξει τη σχετική επιστημονική έρευνα έτσι ώστε τα ευρήματα να μην αμφισβητήσουν το δική της αφήγημα σχετικά με την προέλευση του ιού και την κυβερνητική αντίδραση στην κρίση», δήλωσε ο καθηγητής Huang στο CNN.

Beijing tightens grip over coronavirus research, amid US-China row on virus origin, by Nectar Gan, Caitlin Hu and Ivan Watson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ